Zoran Cvijanović otišao u penziju – Poznato kolika primanja će imati: Isto čeka i ove glumce

|

Glumac Zoran Cvijanović je na svoj 66. rođendan, 25. januara, odigrao poslednju pozorišnu predstavu “Pigmalion” u stalnom radnom odnosu i otišao u zasluženu penziju. Ovaj simbolični događaj Cvijanoviću neće mnogo toga promeniti jer će nastaviti da igra stare predstave.

Cvijanović je prvu ulogu kurira odigrao u filmu “Sutjeska”. Malo ko zna da je pre glume kratko studirao stomatologiju, ali je ipak prevagnula ljubav prema glumi. Na klasi je bio, između ostalih, sa Sonjom Savić i Žarkom Lauševićem.

Za sebe kaže da je glumac epizodnih uloga, a među najpopularnijim su mu role u serijama “Sivi dom”, “Otvorena vrata”, “Mile protiv tranzicije”, “Policajac s Petlovog brda”, kao i u filmovima “Mi nismo anđeli” i “Lepa sela lepo gore”.

Nedavno su u penziju otišli i Ljiljana Blagojević, Radmila Živković, Svetozar Cvetković i Dara Džokić.

Njih šestoro glumaca iz Narodnog pozorišta samo tokom februara menja svoj status iz stalnog zaposlenja u penzionerski, a među njima su Lepomir Ivković i Suzana Petričević. Na jesen u penziju odlaze Stela Cvetković, Dragan Nikolić Gidža i Bane Vidaković. Pre njih, u avgustu, u zasluženi penziju otići će i Olga Odanović.

“Želim da moje mesto oslobodim za nekom mladog, mada neću prestati da se bavim svojim poslom”, rekla je Olga, koju trenutno gledamo u popularnoj komediji “Radio Mileva”.

Otkako su penzioneri, neumorni su i najviše rade Gorica Popović, Svetlana Ceca Bojković, Tanja Bošković i Rade Marjanović, upravnik Pozorišta na Terazijama.

Glumci, kao i ostali zaposleni u državnom sektoru, od Nove godine su dobili povišice plata, tako da za prvake pozorišta iznose oko 100.000 dinara. Penzije se za dramske umetnike kreću od 50.000 do 70.000 dinara. Na njihovu visinu utiče i to da li su bili u pozorištu ili su radili kao slobodni umetnici.

Izvor: kurir.rs