Vozači upozorenje, ovo će vas skupo koštati: Od danas morate da vodite računa o još jednoj stvari

|

Vozači veoma često zaborave da pre uključivanje vozila u saobraćaj, kada nas sneg iznenadi i temperatura bude u minusu, moraju da otklone sneg sa svojih vozila kao i da očiste zaleđena stakla, zato što im ukoliko to ne učine, preti novčana kazna.

Iz Agencije za bezbednost saobraćaja saopštili su da automobili koji budu u saobraćaju sa neočišćenim staklima ili nagomilanim snegom na krovu, kao i neočišćenim retrovizorima, svetlima, registarskim tablicama ili senzorima, ne samo da su opasni po bezbednost u saobraćaju, već se to smatra i prekršajem, za koji je propisana novčana kazna.

“Neočišćeno staklo znatno smanjuje preglednost tokom vožnje, a u tom slučaju su najugroženiji pešaci, jer ih je tada teško uočiti. Neočišćen sneg sa krovova automobila se usled naglog kočenja može srušiti na vetrobransko staklo i tako u potpunosti zakloniti pregled vozača, što može izazvati paničnu reakciju, a samim tim i saobraćajnu nezgodu. Sneg se iz raznličitih razloga može razleteti i pasti na druga vozila, i tako izazvati reakcije koje bi mogle završiti saobraćajnom nezgodom. Preporuka je da se iz kuće izađe par minuta ranije i vozilo očisti od snega dok se motor još zagreva”, objavili su iz Agencije i još dodali da kazna koja je propisana Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima, za ovakav prekršaj iznosi od 3.000 do 10.000 dinara.

Zakonska obaveza vozača jeste da vozilo bude opremljeno sa sve četiri zimske gume u periodu od 1. novembra do 1. aprila, a ukoliko je na kolovozu led, sneg ili poledica, napominjući i da dubina gazećeg sloja na zimskim pneumaticima mora biti minimum 4 mm. U istom tom periodu je, van naseljenih mesta, obavezno (u prtljažniku) imati lance ili druga sredstva za povećanje trakcije, dok je kod autobusa i teretnih vozila, obavezna i lopata.

Učesnici u saobraćaju su u obavezi da imaju lance u svojim vozilima, kada se kreću na putevima van naselja u periodu od 1. novembra do 1. aprila.

“Kada je sneg na kolovozu, lanci se montiraju na pogonske točkove i to na onim saobraćajnicama gde je saobraćajnim znakom označena obavezna upotreba. U naseljenim mestima, vozila ne moraju biti opremljena lancima”, rekloi su iz Agencije.

Zamagljena stakla takođe su opasna u vožnji, kao i prilikom isparkiravanja ili kod prestrojavanja na kolovozima sa više saobraćajnih traka.

“Trudite se da sva stakla uvek budu čista, kako spolja, tako i iznutra jer prljavo staklo je podložnije magljenju. U prodaji se nalaze razna sredstva protiv magljenja i prilično su efikasna. Tu su i maramice i krpe za brisanje sa istom namenom. Ako automobil ima klima uređaj, iskoristite ga za borbu protiv magljenja. Često se vozači pitaju koja je svrha korišćenja klima uređaja zimi, a tajna je u tome što on isušuje vazduh i sprečava zamagljivanje stakala”, saveti su iz Agencije za bezbednost saobraćaja.

Što se tiče vozila na dva točka, vožnja dvotočkaša u zimskim uslovima nije zabranjena, ali kada je na kolovozu sneg, led ili poledica, stabilnost dvotočkaša dosta manja, pa se preporučuje da se izbegava njihova vožnja, zbog bezbednosti vozača, kao i bezbednosti drugih učesnika u saobraćaju.

Izvor: mondo.rs