Vozač došao pijan da vozi đake na ekskurziju: Haos ispred OŠ “Jelena Ćetković”: Učenici na polazak čekali dva i po sata (FOTO)

|

Učenici osmog razreda OŠ “Jelena Ćetković” iz Beograda pošli su, sa čak dva i po sata zakašnjenja, juče ujutru na matursku ekskurziju, jer jedan vozač agencije “Trans jug” nije imao lekarsko uverenje, a drugi zamenski vozač je došao da vozi decu pijan, saznaje Kurir!

– Đaci su trebali da u nedelju u osam sati krenu na dvodnevnu matursku ekskurziju u Sombor i na Palić. To putovanje smo platili oko 15.000 dinara. S decom su naravno došli i roditelji da ih isprate, ali nismo očekivali da će izbiti ovakav skandal. Pošto su krenula dva autobusa, jedan od vozača nije imao lekarsko uverenje, tako da mu policija nije dozvolila da vozi decu. Agencija je tada pozvala drugog vozača, koji je došao pijan! – rekla je jedna majka:

– Svi smo bili veoma uznemireni. Direktorka škole je takođe bila veoma zabrinuta, pa je čak i predložila da se ekskurzija odloži, ali deca nisu bila saglasna. Danima su se radovala ovom putovanju. Zahvaljući policiji, pijani vozač nije seo za volan. U protivnom, ko zna kakva je nesreća mogla da se dogodi.

Više detalja o ovom skandalu doneo je novinar Kurir TV Svetozar Čubrilo sa svojim sagovornikom.

– Kad su deca u pitanju, kontrole su veoma jake, što pokazuje i ovaj slučaj sa vozačem pod uticajem alkohola i koji je zamenjen. Kad su autobusi u pitanju potreban je najviši nivo zaštite, odnosno onemogućivanje da se nešto dogodi. U Norveškoj u svim autobusima postoje senzori za alkohol i tamo je nemoguće startovati motor – rekao je Vladimir Simidžija, saobraćajni inženjer i veštak.

On je još dodao i da visina kazne nije presudna da bi se u budućnosti izbegli slični incidenti.

– U autobusu je 50 putnika, oni su svoj život dali u ruke vozaču. I baš zato su uslovi koji moraju da se ispune beskompromisni i strogi. Kad su kazne u pitanju, nije važna visina kazne koliko pouzdanost kažnjavanja. Ako je neko siguran da će biti kažnjen, makar i simbolično, niko neće hteti da rizikuje. Kad to budemo uveli, mnogo ćemo postići – rekao je Simidžija.

Izvor: kurir.rs