Verica bolesnu majku terala da vrši nuždu u kofu, naplaćivala joj pranje veša: Baka zatečena u užasnom stanju – Ćerku stigla kazna

|

Verica (54) iz okoline Križevaca proglašena je krivom i osuđena jer se nije brinula o 80-godišnjoj majci, kojoj je naplaćivala pranje veša i korištenje struje, a starica je zatečena u katastrofalnom stanju.

Prema kaznenom nalogu koji je ovih dana izdan protiv nje, 54-godišnjakinja je majci naplaćivala pranje veša od aprila do jula prošle godine u selu nadomak Križevaca. Osim toga, ona je majku terala da vrši nuždu u kante, a starica je na telu imala i tragove zlostavljanja.

“Njena majka je stara, slabo pokretna, bolesna i nesposobna da se brine o sebi te prima penziju od svega oko 132.72 evra/1000 kuna. Uprkos tome, ostavila ju je da živi u kući u kojoj nisu postojali uslovi potrebni za život, stanovanje i zadovoljavanje osnovnih životnih potreba.

Na podu kuće je cement i nema sanitarnog čvora tako da je majka nuždu obavljala u kante koje zbog starosti i bolesti nije mogla sama iznositi van iz kuće te je u kući sve katastrofalno, zapušteno i prljavo”, rekla je sudija.

“Kad je majci bila potrebna čista odeća, kći joj je naplaćivala pranje veša 1,33 evra/10,00 kuna po pranju, dok joj je korištenje struje naplaćivala 9,29 evra/70,00 kuna mesečno.

Zbog toga je majka rešenjem Centra za socijalnu zaštitu Križevci od jula smeštena u udomiteljsku porodicu gde je primljena prljava, zapuštena i sa modricama i ogrebotinama na telu.

Kršenjem zakonskih porodičnih obveza ostavila je u teškom položaju majku koja se ne može o sebi brinuti, čime je počinila krivično delo protiv braka, porodice i dece – ostavljanjem u teškom položaju blisku osobu”, istakla je sudija, piše Danica.

Verica je osuđena na osam meseci uslovne kazne zatvora i mora da podmiri 66 evra troškova kaznenog postupka. U pitanju je udata žena i majka, čije je imovinsko stanje dobro. Takođe, Verica nije kažnjavana niti osuđivana. Ova presuda je pravosnažna bez prava na žalbu.

Izvor: danica.hr