Ugostitelj iz Niša otišao u Hrvatsku zbog sezonskog posla: Dočekali ga najlon na prozoru, prljavština i šestorica cimera

|

Vladicu Pejčića, ugostitelja iz Niša, koji je došao na Brač zbog sezonskog posla, umesto stakla, na prozoru i vratima dočekali su ga najlon i stiropor, oštećene pločice, buđ, prljavština i čak šetorica cimera.

Smeštaj koji su mu obezbedili bila je kap koja je prelila čašu ovom iskusnom ugostitelju.

“Pitao bi ih kako bi se osećali da njihova deca odu u neku stranu zemlju i da dožive ovo. Ja sam tu najmanje bitan, bitni su mladi ljudi od 19, 20 godina koji to sve prolaze za, ne želim reći neke bedne novce jer svaki novac ima vrednost, ali za neke male pare”, rekao je za hrvatski RTL Vladica Pejčić, sezonski radnik iz Srbije.

Vladica ima preko 30 godina iskustva u ugostiteljstvu i ovo mu je bio prvi sezonski posao u Hrvatskoj, kaže i poslednji. Hotelsku grupaciju s Brača pronašao je u oglasima u Srbiji. U svega nekoliko dana dogovorili su se za posao menadžera restorana. Obećali su mu sve što je tražio, samo da dođe.

“Obećali su mi komforan i ugodan smeštaj, jednokrevetna soba ili maksimalno dvokrevetna soba. To obećanje nije ispunjeno”, kaže Vladica.

Prvi smeštaj bio je u četvorokrevetnom apartmanu s još dva cimera. Nije se bunio jer su smeštaj i cimeri bili pristojni. Obećali su mu osmostano radno vreme s pet radnih dana, uz mogućnost da radi i ostala dva ukoliko želi. Međutim, slobodni dan nije dobio, baš kao ni posao glavnog barmena koje su mu obećali nakon što je mesto menadžera restorana bilo popunjeno.

“Ja sam tamo jedna mašina za pranje posuđa i jedan točitelj pića”, razočaran je niški ugostitelj.

Nije bilo ni obećanih napojnica jer se radi o “all inclusive” hotelu u kojem je gostima sve plaćeno, a bakšiši su razlog zbog kojih mnogi dolaze na sezonu. Sve bi to nekako podneo da ga, nakon nekoliko dana, nisu prebacili u drugi hotel u Supetru. Smeštaj u koji su ga stavili bio je nešto preko čega nije mogao da pređe, a opisuje ga ovako:

“Jedna prljavština koja je tamo mesecima, možda i godinama. Tamo metla nije prošla, niti dezinfekcijsko sredstvo. Nas sedmoro je trebalo da delimo jedan tealet, koji je, blago rečeno, je7iv. Ulazna vrata koja se ne zaključavaju, sa slomljenim staklom. Prozor u mojoj sobi je slomljen”, priča Vladica.

U sobama ih je bilo po troje. Jedan mladi Bosanac, bivši cimer, potvrdio je Vladičinu priču. Plata mu je nešto viša od 500 evra.

Nakon svega, Vladica nije potpisao ugovor. Kad je video u kakvom je smeštaju, sutradan je otišao u policiju ali, tamo je shvatio da je i on u prekršaju.

“Rekli su mi, budi srećan što inspekcija nije došla jer, nemaš radnu dozvolu, nisi smeo ni jednu minutu da budeš na poslu dok ne dobiješ radnu dozvolu”, prepričava Vladica svoje neprijatno iskustvo iz Hrvatske.

Izvor: kurir.rs