U subotu su Mitrovske Zadušnice: Tri stvari vernici obavezno iznose na groblje – Otac Predrag objasnio šta sve treba uraditi

|

Pred praznik posvećen Svetom velikomučeniku Dimitriju – Mitrovdan (8. novembra) su Mitrovske ili jesenje Zadušnice. Ove godine Mitrovske ili jesenje Zadušnice se padaju u subotu, 5. novembra. Ove zadušnice Srbi su primili od Rusa, koje je ruska crkva ustanovila u 14. veku nakon Kulikovske bitke.

Najvažniji pomen za pretke, Proskomidija, služi se u crkvi na Svetoj Liturgiji. Potom se odlazi na groblja, gde sveštenici kade i čitaju molitve. Vernici obavezno iznose tri stvari: kuvano žito, crno vino i sveće.

Tim povodom oglasio se otac Predrag Popović, objasnivši šta je važno da toga dana uradimo.

Otac Predrag kaže da prvo treba okaditi grob, pa da se nakon toga celiva krst, a da se tek onda pale sveće uz spominjanje imena. Dodaje i da bi trebalo da se i deca povedu kako bi naučila kako se brine o precima, te da ne treba zabranjivati da hodaju po ploči groba ili mestu počinka.

“Treba skuvati žito i poneti sa vinom na groblje. Ako vidite sveštenika pozovite ga da očita kratak pomen. Ako pak sveštenika nema pročitajte molitvu za upok0jene spomenuvši njihova imena”, napisao je otac Predrag.

Izvor: espreso.co.rs