U Srbiji zabeležen i 7. zemljotres u nizu: Tlo se zatreslo na dubini manjoj od kilometra

|

Novi zemljotres pogodio je danas Srbiju nešto pre 13 sati, a dogodio se u Ljuboviji na dubini manjoj od kilometra.

Kako je objavio Republički seizmološki zavod Srbije, potres je bio jačine 1,7 stepeni po Rihterovoj skali.

Podsetimo, Srbiju je za manje 24 sata pogodilo 6 zemljotresa, a najjači registrovan potres dogodio se sinoć u Baljevcu na Ibru, jačine 4 stepena po Rihterovoj skali, na dubini od 6 kilometara.

Prvi potres zabeležen je oko 18 časova, a prema Rihterevoj skali on ima energiju male nuklearne b0mbe, te ga većina građana oseti, a može doći i do manjih oštećenja.

Naredni potres registrovan je u istom mestu, oko 20 sati, ali je bio čak duplo slabiji – 2.3 stepena po Rihteru, na dubini od 10 kilometara. Nakon ova dva zemljotresa, tlo Srbije nije mirovalo, te je u toku noći i rano jutros došlo do još 3 potresa.

Prvi je registrovan u Kragujevcu, jačine 2.1 stepen po Rihteru, na dubini od samo 5 kilometara oko 5 časova ujutru. Potom, samo sat vremena kasnije, tresao se i Novi Pazar, jačinom 2.9 stepena po Rihteru, na dubini od 7 kilometara. Konačno, zemljotres je pogodio i Kuršumliju oko 8 sati ujutru, jačinom od 1.6 stepeni, na dubini od 12 kilometara.

Kako za Telegraf.rs kaže seizmološkinja Slavica Radovanović, ovakvi potresi su uobičajeni, te ne predstavljaju veliku opasnost po ljude.

“Ako bolje pogledate, takvih seizmičkih aktivnosti od 4 stepena, pa i više ima konstantno u Centralnoj Srbiji, tako da su naknadni potresi u skladu sa svim što se do sada dešavalo. Nema velike opasnosti, niti je to nešto neuobičajeno”, objasnila je ona.

Građani Vrnjačke Banje rekli su nakon prvog potresa da se on dosta jako osetio, dok su iz Kruševca javili da su i oni osetili potres na višim spratovima. Javili su se čak i Beograđani, koji kažu da su osetili blago ljuljanje.

Izvor: kurir.rs