Takmičar pokazao više znanja od nje, ona odmah planula: Milica Jokanović iz Potere uvredila protivnika usred kviza

|

Tragačica u kvizu “Potera”, Milica Jokanović, zapanjila je u prošlonedeljnoj epizodi kada je na javnom servisu rekla “ima 3 sata da se palamudi”, posle odgovora takmičara na jedno pitanje. Ona je iskoristila reč koja kod nas ima pogrdan prizvuk i govori se žargonski, i u neformalnom govoru ljudi kad čuju tu reč smatraju da ih neko vređa.

Tragačica je bila pomalo “iznervirana” jer je takmičar Kristijan znao više od nje. Pitanje oko kojeg je došlo do “konflikta” je glasilo: “Teritorija koje države zahvata najviše vremenskih zona”, a ponuđeni odgovori su bili Rusija, SAD i Francuska.

Oboje su znali odgovor na dato pitanje, s tim što je Kristian objasnio koliki broj kolonija “spada” pod Francusku i da je to razlog zašto ta teritorija zahvata najviše vremenskih zona.

Inače, reč “palamuditi” je izvedeni glagol (nikako pridev) od “palamuda”-sto na grčkom znači “odvratan zadah iz usta”, po ovom bi se (u prenesenom značenju) izvedenica pripisala osobama koje pričaju tj. filozofiraju u prazno i beskorisno, jer takva priča podseća na zadah iz usta, onoga ko priča nepotrebne stvari.

Odnosno, osoba koja “mlati praznu slamu” odnosno filozofira, i ne daje poentu, kažemo da “palamudi”. Ta osoba lupeta aktivno pasivnu glupost bez nekog određenog čvrstog i stabilnog stava.

Izvor: mondo.rs