Sveti mučenik Kalistrat: Danas obavezno izgovorite ovu molitvu za zdravlje

|

Danas, 10. oktobra Srpska pravoslavna crkva obeležava sećanje na Svetog mučenika Kalistrata.

Veoma je moguće da je i to jedna od slava koje su uzete ili kao zavet ili kao zahvalnost za izbavljanje od bolesti, jer brojni vernici svedoče o čudima koja su se posle molitve ovom svetitelju dešavala.

Zato danas valja otići u crkvu i pomoliti se Svetom Kalistratu, ukoliko imate u porodici ili poznajete nekog teško bolesnog, za zdravlje i dug život.

Molitva kao lični čin

Molitva postoji u svim religijama sveta, a u hrišćanstvu je deo šireg religijskog rituala koji podrazumeva i post i odricanje od telesnih zadovoljstava, ali i težnju ka suzdržavanju od greha. Molitva, međutim, može biti i najličniji čin, van religijske doktrine, lično obraćanje apsolutu, u tišini nečije sobe, pogleda uprtog u zvezde. Ili u samog sebe. Svoje poreklo delimično vuče iz religijske tradicije, ali i genetski evolutivno upisanog paganskog nasleđa, kada su vrači ili seoski lekari čitali basme za zdravlje i protiv zlih sila. Basme su se prenosile s kolena na koleno i živele u usmenom predanju, mnogo pre štampe.

Molitva može biti upućena u svoje ili u ime nekog drugog. Veruje se da ona stvara štit ili neprobojnu auru oko onoga kome je namenjena, ali i unosi mir u dušu onoga ko je izgovara, šapuće ili u sebi ponavlja. Molitva kao takva sažima najrazličitije emocije, a sve one su uglavnom pozitivne: nadu, veru, ljubav, iako je samo izvorište molitve često strah.

Izvor: srbijadanas.com