Sveti apostol i jevanđelista Matej: Danas treba otplatiti sve zaostale dugove

|

Srpska pravoslavna crkva i vernici 29. novembra slave Matijevdan, slavu posvećenu Svetom apostolu i jevanđelisti Mateju. Matej je bio Jevrejin i bogati poreznik.

Matej se smatra zaštitnikom carinika, poreznika, bankara i računovođa.

Sakupljao je prihode na putu koji je od Kapernauma prelazio iz Galileje u Siriju. Apostol je, po prijemu Svetog Duha, prvo propovedao jevanđelje u Palestini, u Jerusalimu i okolini.

Prema predanju, Sveti apostol Matej je napisao prvo jevanđelje – Sveto jevanđelje po Mateju, te se naziva i jevanđelist Matej. Danas je dobro pročitati Jevanđelje koje je on napisao, ali i platiti sve poreze i dugove.

Slava Sveti Matej – Matijevdan, rasprostranjena je među Srbima u Hercegovini. Uprava carina Srbije obeležava Matijevdan kao svoju krsnu slavu od 2001. godine.

Veruje se da Sveti Matej nikada nije jeo meso.

OVU MOLITVU TREBA DA IZGOVORITE

“Usredno ot mitnici ko zvavšemu vladicje Hristu, javlšusja na zemlji čelovjekom za blagost, tomu posljedovav, apostol izbranij javilsja jesi i blagovjestnik jevangelija vseljenjej veleglasen. Sego radi čtima čestnuju pamjat, tvoju, Mateje bogoglagoljive, moli milostivago Boga, da grjehov ostavljenije podast dušam našim.”

Izvor: telegraf.rs