Sutra slavimo dva svetitelja: Narod im se moli za isceljenje – Ispoštujte običaj zarad zdravlja i sreće cele porodice

|

Srpska pravoslavna crkva i vernici sutra obeležavaju praznik posvećen Svetom Kiru i Jovanu, hrišćanskim svetiteljima koje pobožni pamte kao čudotvorce.

Nisu bili braća po krvi, ali jesu braća po duhu. Kir je najpre živeo u Aleksandriji i kao lekar lečio ljude i lekovima a i molitvom. Pošto je tvrdio da bolesti napadaju ljude najviše zbog grehova, on je uvek upućivao bolesnike na pokajanje i molitvu da bi tako povratili telesno zdravlje.

Hrišćani veruju da su se od moštiju ovih mučenika isceli od škrofula Amonije, sin aleksandrijskog gradonačelnika Julijana; neki Teodor od slepila; Isidor od Majuma izlečio se od truljenja crne džigerice; žena Teodora od otrovanosti; neki Evgenije od vodene bolesti, kao i mnogi drugi od drugih bolesti i muka. Njihove mošti prenete su iz Kanoposa u Manutin 412. godine.

SPC slavi ih 31. januara i 28. juna po crkvenom, a 13. februara i 11. jula po gregorijanskom kalendaru.

U nekim krajevima Srbije, ovi svetitelji slave se isključivo kao veliki čudotvorci i vidari. Ljudi ih naročito prizivaju u pomoć kada imaju problema sa nesanicom, kao i pri osvećenju vode i hrane.

Veruje se da će oni, kako od duhovnog, tako i od telesnog otrova, zaštititi sve koji im se pomole na njihov praznik. Zato će porodice sutra u mnogim krajevima, pre ručka zapaliti sveću i pomoliti se Svetom Kiru i Jovanu čak iako im nije slava. Legenda kaže da to donosi zdravlje i sreću celoj porodici.

“Čudesa svetih Tvojih mučenika, darovao si nam kao stenu neoborivu, Hriste Bože: Njihovim molitvama razori savete zlorečitih i osnaži žezal carstva, kao Jedini Blag i Čovekoljubac”, reči su koje treba izgovoriti kako bi prizvali milost svetitelja.

Izvor: espreso.co.rs