Sutra proverite vaše račune, možda imate blizu 12.000 dinara: Počinje isplata novca na koji su mnogi zaboravili

|

Naftna industrija Srbije objavila je da će 24. avgusta isplatiti akcionarima dividendu za 2022. godinu u bruto iznosu od 143,29 dinara po akciji, objavljeno je na Centralnom registru, depoa i kliringa hartija od vrednosti.

Građani koji imaju akcije kompanije NIS dobiće dividendu od 121,8 dinara neto za svaku deonicu odnosno oko 600 dinara za pet akcija, koliko smo dobili od države pre deset godina. Oni koji imaju više akcija, a mnogi ljudi su ih u međuvremenu kupovali, dobiće od kompanije više novca.

U slučaju da niste prodali besplatne akcije, kao ni podizali novac od dividendi, sada na računu možete da imate oko 11.500 dinara.

Podsetimo, akcije NIS početkom 2010. godine dobilo je 4,8 miliona građana, a svako je dobio po pet besplatnih akcija ove naftne kompanije i bila je to pomoć države koja donosi benefite na duže staze.

Građani će novac od dividende moći da podignu na šalteru preduzeća Pošta Srbije uz pokazivanje lične karte. Sve što treba jeste lično prisustvo, lična karta i rečenica da hoćete da podignete novac po osnovu dividende od akcija NIS. Građani koji nemaju račun za besplatne akcije u Pošti novac od dividende mogu da podignu u svojoj banci.

Novac od akcija mogu da dobiju samo ukoliko deonice prodaju, a to je moguće takođe u Pošti davanjem naloga za prodaju.

Ukoliko već niste to uradili, ovaj novac možete da podignete – pritom ništa nećete izgubiti jer podizanjem novca od dividendi ne gubite ni pravo na akcije, ali ni pravo na dividendu koje će kompanije isplaćivati u narednim godinama.

Izvor: kurir.rs