Sutra nikako ne uzimajte ove predmete u ruke: Slavimo praznik posvećen Svetom Jovanu Krstitelju – Post je obavezan

|

Srpska pravoslavna crkva i vernici sutra obeležavaju Prvo i drugo obretenje glave svetog Jovana Krstitelja. Na ovaj dan se proslavlja prvo i drugo Obretenje glave Svetog Jovana Krstitelja, kao pomen na događaje vezane za njegovo srtadanje.

Po Božijoj zapovesti ta čudotvorna glava kasnije je išla od ruke do ruke, ponirala je u zaborav i opet objavljivana, dok najzad nije u vreme carice Teodore i u vreme patrijarha Ignjatija, preneta u Carigrad. Mnoga neverovatna isceljenja dogodila su se se od Krstiteljeve glave. Zanimljiva je činjenica da Sveti Jovan za života nije učinio nijedno znamenje, ali je njegovim moštima data blagodatna moć isceljenja.

S obzirom da praznik pada usred Vaskršnjeg posta, pa se podrazumeva da svi pravoslavni hrišćani tog dana poste. Pravilo posta ovog dana propisuje post na ulju, to jest jede se hrana spremljena na ulju, dozvoljeno je piti vino, riba nije dozvoljena. Tokom celog Vaskršnjeg posta, riba se jede samo na dva praznika – Blagovesti i na Cveti.

Sutra ne smete da radite nikakve teže poslove. U narodu važi verovanje da se na ovaj praznik ne diraju noževi niti drugi oštri predmeti kako se ne bi povređivale rane Svetog Jovana Krstitelja.

Neka zbog svega ovog Krstovdan bude dan ponovnog početka, dan radovanja, dan zahvalnosti. Razmislite dobro šta je to što vas čini istinski srećnim, podignite glavu ka nebu i iskreno se zahvalite Bogu.

Izvor: stil.kurir.rs