Sutra je veliki praznik Sveti Stefan i treći dan Božića: Obavezno iznesite ovo iz kuće u tišini, da bi u vaš dom ušla sreća

|

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici sutra obeležavaju praznik posvećen Svetom arhiđakonu Stefanu – Stefandan. Sveti Stefan je bio Jevrejin i rođak apostola Pavla, koji je prvi od sedam đakona koje su sveti apostoli rukopoložili i postavili na službu oko pomaganja sirotinje u Jerusalimu.

Činio je čudesa među narodom svojom verom, a svojim protivnicima Jevrejima se suprotstavljao mudrošću i silom Svetog Duha.

Stefanovu pogibiju sa udaljenom mesta je gledala i Presveta Bogorodica sa Svetim Jovanom Bogoslovom i molila se Bogu za njega. Kult ovog sveca je u srpskom narodu veoma razvijen te je podignuto preko 40 hramova sa njegovim imenom.

Jedan zanimljiv ritual na ovaj praznik praktikuje se kako Božićna energija ne bi tokom cele godine napustila dom. Običaji nalažu da se na Badnje veče u dom unosi slama kao simbol mesta na kojem se Isus Hrist rodio. Ta slama treba da stoji u domu sve do trećeg dana Božića (Stevanjdan) i onda je na ovaj praznik iznosite u tišini.

Tišina je u ovom ritualu važna kako se, prema verovaju, ne bi poremetila ravnoteža Božićnog duha u domu. Prema starom verovanju ova slama se stavlja na mesto u domu ili dvorištu na kojem želite da napredujete. Dok su je nekada stavljali u bašte, sada možete od te slame napraviti lep aranžman koji ćete držati na radnom stolu ili je možete stavite u cveće kako bi iznova napredovalo.

Mnogi pravoslavni vernici u Srbiji proslavljaju Svetog Stefana kao krsnu slavu, a to je prva slava u godini. Tada se na trpezu iznosi slavska sveća, žito i slavski kolač, a pošto se slavi na treći dan Božića važno je na trpezui imati suvovoće, orahe, med, jabuke i pomorandže.

Slavski kolač za Stevanjdan se mesi dan pre slave i ukrašava se figuricama žita, ptica, grožđa, knjigom, burencima.

U šumadijskim selima se na Stevanjdan “polaze šljive”. Domaćin odlazi u voćnjak sa sekirom, da “poseče nerodno”. Kada uzmahne sekirom, neko ko je s njim treba da ga odvrati od seče, govoreći mu da ne seče jer će “roditi ove godine”. Zatim se stavi slama u raklje svakog stabla koje nije rodilo.

Izvor: kurir.rs