Stižu divne vesti za penzionere od predsednika Srbije: Uvode se penzionerske kartice sa beneficijama

|

Danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Beogradu prisustvuje skupu povodom obeležavanja 100 godina penzijskog sistema u Srbiji.

Takođe, prisustvuju ministar finansija Siniša Mali, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić i drugi.

Skup se održava u sali “Jugoslavija”, ispred koje su postavljeni promotivni štandovi Fonda PIO, Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, JP “Pošta Srbije”, banke Poštanska štedionica, Službenog glasnika, Dunav osiguranja, Turističke organizacije Srbije i Udruženja banja Srbije.

Penzionerka Ljiljana Stamenković zahvalila se državi na svemu što čini za penzionere.

– Pripala mi je čast da u ime moje populacije pozdravim sve prisutne i građane Srbije. Srbiju smo testamentom ostavili mladima. U njoj smo sazrevali, borili se za nju i ona za nas. Stvarali porodice, radovali se unucima. U njoj smo završili svoj radni vek. Godine su nas stigle, dobili smo svi status penzionera, a od naše zemlje dobijamo pogodnosti za bolji životni standard. Povećanje penzija, vaučere za putovanja, besplatno banjsko lečenje, gradski prevoz i sve to u cilju boljeg života. Izražavamo duboku zahvalnost za sve što činite za nas – rekla je ona između ostalog i na kraju obraćanja pročitala strofu pesme koju je napisala a potom joj je predsednik poljubio ruku.

– Dobar dan svima. Ovo do sada nisam video, ovo mi spakujte da mogu da ponesem – rekao je predsednik dok je gledao brošure po ulasku u Palatu Srbija i svima poželeo srećan rad.

– Neko će da kaže da ugrožavamo tuđu konkurenciju, ali ovo su naše firme, banke, osiguranja i logično je da njih promovišemo – rekao je predsednik.

Zanimalo je predsednika sve oko penzionerske kartice, vaučera, popusta, te je razgovarao sa predstavnicima koji su bili za štandovima u Palati Srbija.

– Imaćemo penzionersku karticu za celu Srbiju, ne samo za Beograd. Lepo izgleda, ima QR kod, ovo je tek izašlo iz mašine. Ovo su ozbiljne stvari. Dobra stvar za penzionere – najavio je predsednik Vučić i dodao:

– Uz značajno povećanje penzija, da povećamo i životni standard, od mesta gde će moći da obavljaju preglede, po parkovima u velikim gradovima, po domovima zdravlja i kad uđu u prodavnicu da imaju popuste. Da na punu korpu, koju bi platili 10.000 da imaju popust, od 300, 500 dinara manje. Nije to malo. To može da počne od oktobra, od 15. marta krećemo sa prijavama, aplikacijama. Da nađemo što više firmi koje će da nude svoje usluge – rekao je predsednik i još jednom naglasio da će to da važi za celu Srbiju.

Penzijsko osiguranje uspostavljeno je 1922. godine usvajanjem Zakona o osiguranju radnika čime se Srbija pridružila zemljama koje su se odlučile za model koji je uspostavio tadašnji nemački kancelar Oto fon Bizmark, a u kome država pomaže radnicima da zadrže standard nakon odlaska u penziju.

To je u većini evropskih zemalja i sada jedini model državnih penzija. Devedesetih je na području bivše Jugoslavije doživeo krizu, a početkom 2.000-ih urađena je velika reforma penzijskog sistema koja je, između ostalog, podrazumevala uvođenje dobrovoljnog penzijskog osiguranja.

Izvor: kurir.rs