Stiže prvi sneg i niske temperature: Leto je pri kraju, polako pripremajte jakne i čizme

|

Ove godine prijatne temperature u većem delu Evrope potrajaće do kraja kalendarskog leta i početka jeseni, koja ove godine dolazi 23. septembra.

Do sredine septembra u Srbiji pretežno sunčano i toplije. Duvaće slab povremeo umeren istočni i jugoistočni vetar. Minimalna temperatura kretaće se od 13 do 18 stepeni, maksimalna od 28 do 32 stepena, piše meteorolog Ivan Ristić u novoj prognozi vremena za Srbiju.

U drugoj polovini meseca pa do kalendarskog početka jeseni nastupiće smena sunca i oblaka koji mogu doneti pljuskove i kiše. Temperatura će biti u manjem padu, jutarnja od 12 do 16 a najviša dnevna od 25 do 29 stepeni.

“Polarni vorteks se polako formira iznad Artika ali je još uvek slab usled čega lakše može doći do spuštanja artičkog vazduha na jug. U drugoj polovini septembra očekuje se i prvi priliv tog hladnog artičkog vazduha u severnu Evropu što će u tim zemljama istovremeno označiti kraj leta i početak jeseni”, objavljeno je u prognozi.

Sa kalendarskim dolaskom jeseni u Srbiji će doći do prodora hladnog vazduha iz severne i srednje Evrope kod nas koji će usloviti naoblačenje, kišu pojačan severozapadni vetar i osetan pad temperature.

Nulta izoterma biće na 2.000 m nadmorske visine tako da se provejavanje prvog snega može očekivati na Kopaoniku. Jutarnja temperatura nakon razvedravanja kretaće se između 5 i 10 stepeni, a najviša dnevna temperatura u ovom periodu biće od 15 do 20 stepeni, što će biti ispod prosečnih vrednosti za ovo doba godine. U trećoj dekadi septembra prelazimo na slojevito oblačenje i topliju garderobu, zaključuje Ristić.

Izvor: alo.rs