Stavite ovo u rernu i dočekaće vas čista sutradan: Najbolji trik za blistav šporet bez ribanja (VIDEO)

|

Nikome nije zabavno čišćenje rerne, ali ako budete probali ovaj trik to može biti najkraće moguće – oočistiće se sama!

Mnogo je zanimljivih i jednostavnih trikova koji vam mogu pomoći da se rešite tvrdokornih masnoća, a da pritom ne koristite teške hemikalije. Jedna tiktokerka je predstavila svoj metod, kojim se pećnica ne riba, i time oduševila sve svoje pratioce.

Trik je u upotrebi sode bikarbone, koju inače koristimo skoro za sve: izbeljivanje zuba, negu lica, higijenu doma, izbeljivanje kose…

Soda bikarbona je, natrijum-bikarbonat, a kada se kombinuje sa alkoholnim sirćetom, čini da uspešno “manipulišemo” molekulima. Soda je sasvim suprotna od sirćeta, iako je oštrija od njega, ona deluje tako što “rastvara organsku materiju”, kaže Mej Niman, profesorka hemije na Državnom univerzitetu u Oregonu.

Soda bikarbona i sirće nalaze se na suprotnim stranama pH skale, odnosno mere koliko je neka supstanca kisela ili bazna. Kao bazna, soda bikarbona rastvara organska jedinjenja koja čine prljavštinu, masnoću i sl, a mineralna struktura njenih čestica obezbeđuje nežno čišćenje bez ogrebotina. Kao kiselina, sirće dalje razlaže minerale, a kombinovanjem ovih sastojaka postižete neverovatne rezultate. Kada sodu bikarbonu pomešate sa sirćetom, kiselina razgrađuje sodu bikarbonu, oslobađajući gas ugljen-dioksida, koji zapravo i pomaže da se u potpunosti ukloni prljavština.

Evo kako sodom bikarbonom i sirćetom očistiti rernu:

Sastojci:

pola šoljice sode bikarbone, jedna kašika deterdženta za pranje sudova, malo vode, kašika sirćeta.

Ovu smesu stavite na zidove rerne i ostavite je tako da deluje preko noći. Sutradan krpom obrišite pećnicu sve dok se mešavina ne ukloni u potpunosti, a zatim rernu prebrišite krpom natopljenom sirćetom.

Evo kako to izgleda OVDE.

Izvor: glossy.espreso.co.rs