Starinski recept koji provereno uspeva: Ovo je jedini način za pravilno kiseljenje kupusa

|

Jesen nam je nedavno stigla, kupus je već tu, te je došlo vreme za pripremu zimnice, odnosno u našem slučaju kiselog kupusa. Da bi vam uspeo, pratite ovaj starinski recept koji su koristile naše bake i prabake.

Tajna se krije u tome što se količina soli ne vezuje za količinu kupusa, nego za količinu vode koja se sipa preko njega. Kilogram soli ide na 30 kg kupusa.

Osim kupusa potrebno vam je:

kilogram soli na 30 kg kupusa, gušća pamučna krpa, kamen ili tegla zapremine 1,5 l

Priprema:

Glavice kupusa očišćene od površinskog sloja listova oprati, zarezati krstić na korenu i ređati ih u bure. Nekoliko glavica kupusa preseći na četvrtine i polovine i njih ugurati između celih glavica kako bi se zaglavile, odnosno kako bi čvrsto stajale.

Naliti vodu dva prsta iznad kupusa. Staviti preko kupusa drveni ili plastični pritiskač. Staviti kamen ili teglu punu vode preko pritiskača. Raširiti krpu i na nju staviti potrebnu količinu soli, uviti je i staviti pored kamena. So će se polako otapati i padati do dna, tako da nije potrebno pretakanje rasola.

Zatvoriti bure i povremeno kontrolisati količinu vode nekoliko dana. Dolivati vodu po potrebi, da glavice kupusa ne budu van vode. Pritom ispirati kamen, a ukoliko se koristi tegla, obavezno je oprati spolja.

Donosimo vam i recept za brzinski kiseli kupus iz tegle:

Sastojci: kupus, malo vode, so, celer, šargarepa. Količina sastojaka zavisi od toga koliko tegli želite da napunite, a tegle treba da budu što veće.

Priprema: Prvo očistiti kupus na sledeći način: svakoj glavici kupusa otkinuti gornja dva reda listova, dobro ih oprati i staviti cele na dno tegli. Ostali kupus iseći i pomešati sa narendanim šargarepama i naseckanim strukovima celera.

Kupus prekriti solju i pritisnuti u tegli do vrha. Postaviti po jedna kamen za pritisak u tegle i zaliti blago posoljenom mlakom vodom, koja treba da prekriva kupus u visini jednog prsta.

Staviti tegle u kuhinju na toplo, a grla pokriti dvostruko savijenom gazom i gumicom. Nakon 4-5 dana kiseli kupus je spreman za konzumiranje.

Izvor: stil.kurir.rs