Starinski kolač sada je opet u trendu: Za tatlije mnogi kažu da su lepše od baklava (RECEPT)

|

Decenijama se na jugu Srbije tradicionalno prave kolači sa sirupom od šećera. Najpopularnije su baklave i tulumbe, ali za njima ne zaostaju i tatlije, mada su u poslednje vreme nepravedno zapostavljene. Evo recepta za njihovu pripremu.

Potrebno je: 200 ml piva, 200 ml ulja, 500 gr šećera, 3 kesice vanilin šećera, 500 gr brašna, 100 gr oraha, 1 kesica praška za pecivo i 300 ml vode.

Priprema: U šerpu na laganoj vatri stavite dve kašike šećera da se istopi i karamelizuje. Dok je šećer još topao, prelijte ga pivom i uljem, pa kuvajte dok ne proključa. Skinite sa vatre, u proključalu tečnost sipajte brašno, mlevene orahe i prašak za pecivo, pa masu dobro obradite varjačom.

Smesa bi trebalo da bude gusta. Prebacite je u podmazanu tepsiju i pecite pola sata u rerni na 250 stepeni, a zatim smanjite temperaturu i pecite dok kolač ne počne da se odvaja od ivica pleha. Pečeni kolač izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi, a zatim isecite na kocke i ostavite u tepsiji.

Ostatak šećera sa vanilin šećerom sipajte u šerpu, nalijte vodom pa stavite na ringlu da provri. Kad se pojavi bela pena na vrhu, sklonite šerpu sa ringle i vreli preliv sipajte preko ispečenog testa, pa ostavite da kolač upije sirup. Po želji, svaku tatliju možete ukrasiti jezgrom oraha, badema ili pistaća.

Izvor: telegraf.rs