Šta ako na letovanju ostanete bez ličnih dokumenata: Iz konzulata savetuju da na put ne polazite bez određenih papira

|

Leto je za lopove “najberićetnije” doba godine, a nesmotrenost turiste može skupo koštati. Tako se mnogima letovanje na omiljenim inostranim destinacijama pretvorilo u pravu dramu. Lopovima se teško ulazi u trag, a i kada ih policija uhapsi, obično bude kasno: novac potrošen, vrednosti preprodate, a dokumenta uništena.

Materijalne stvari jesu veliki gubitak, ali još veći problem može biti ukoliko u stranoj zemlji ostanemo bez dokumenata. Zbog toga konzulati leti imaju pune ruke posla, a da bi lakše izašli na kraj sa svim problemima koje nosi neposedovanje ličnih dokumenata, iz konzulata savetuju da kod sebe uvek imaju kopiju ličnih dokumenata i fotografiju radi lakše identifikacije i bržeg izdavanja putnog lista, u slučaju da ostanu bez pasoša.

Konzul Srbije u Solunu Jasmina Milačić objašnjava proceduru ukoliko ostanete bez dokumenata u Grčkoj:

“Uvek treba da odu do lokalne policije da prijave nestanak dokumenta ili krađu, kao i da uzmu izveštaj da bi sa njim došli do konzulata ili ambasade i da bismo mi mogli da im izdamo putni list da mogu da se vrate u zemlju”, kaže Milačić.

Dalje pojašnjava da je izveštaj policije neophodan, zato što će turisti sa putnim listom doći do granice, ali mogu da budu vraćeni, ukoliko nemaju taj izveštaj.

Izvor: rts.rs