Srbiju zahvatio topli talas – Meteorolog otkriva do kada će trajati: Od ovog datuma kreću mrazevi i magla

|

Prema najnovijoj vremenskoj prognozi Marka Čubrila za naredne dane, biće suvo i natprosečno toplo. On je na svojoj Fejsbuk stranici objavio detaljan izveštaj, a kako nam je poznato da do daljeg nema snega, kiša nas ipak neće skroz zaobići.

“Od petka pa sve do oko 4. januara uglavnom suvo i veoma do ekstremno toplo. Više oblaka će biti u petak, kada ponegde na severu, zapadu i jugozapadu može biti i malo kiše. Dok se nešto više padavna očekuje nad planiskim zaleđem severnog Jadrana zbog uticaja reljefa. Uz više oblaka noćni minimum u porastu i trebao bi se kretati od 3 do 6 stepeni u plusu dok bi dnevni maksimum bio znatno iznad proseka i kretao bi se od 8 do 17, a lokalno i oko 20 stepeni Celzijusa”, stoji u njegovoj prognozi.

“Određena promena sinoptike je moguća oko 04.01. kada bi se jezgro anticiklona na kratko izmestilo ka Nemačkoj, a to bi ka našem delu Evrope omogućilo prodor manje količine hlandnijeg i suvog vazduha. Vetar bi bio slab do umeren severni, a temperature bi se vratila u koliko-toliko razumne vrednosti za taj deo godine i trebale bi se oko 06.01. kretati od 1 do 7 stepeni Celzijusa, dok se ponovo očekuju noćni i jutarnji mrazevi”, prognozira Marko Čubrilo.

Posle 6. januara jezgro anticiklona bi se ponovo situiralo iznad nas što bi donelo suvo i često maglovito vreme, a magla bi se ponegde mogla zadržati veći deo dana. Neka konkretnija promena sinptike kao mogućnost stoji posle 10. januara ali je to za sada samo signal da bi posle tog datuma razvoj sinoptike išao drugačije i da bi naš deo Evrope dobio zimske odlike vremena.

Kako je to skoro tri nedelje daleko i sa ogromnim brojem varijabila nema smisla suviše detaljisati o tipu i snazi te moguće promene. Ono što je izvesno da prave zime nema barem do oko 5. januara kada bi, ako ništa drugo, bilo malo hladnije uz čestu pojavu magle, napisao je meteorolog Marko Čubrilo.

Izvor: espreso.co.rs