Slušalice na sajtu koštaju 30.000 dinara, a u radnji 35.000 – Srbin se požalio, oglasili se iz Udruženja potrošača

|

Od kada je zavladao trend da veliki trgovci prodaju robu i u prodavnicama i onlajn, sve je više pritužbi građana na razlike u cenama, koje mogu da budu velike ako se pri kupovini ne gleda pažljivo.

Tako se jedan kupac požalio udruženju potrošača Efektiva jer je prilikom kupovine blutut slušalica doživeo neprijatnost kada su proizvod hteli da mu naplate više.

“Preko internet sajta slušalice su 30.000 dinara. Odem u radnju, a tamo su 35.000 i neki dinar više. Odem na sajt, poručim ih i platim po nižoj ceni”, napisao je Srbin.

Dejan Gavrilović iz organizacije potrošača Efektiva pojasnio je u kom slučaju se ovo može tretirati kao kršenje zakona od strane trgovca.

“Tržišna inspekcija u ovakvom slučaju treba da izda opominjuću kaznu i prekršajni nalog, kao upozorenje. Kada se ustanovi prekršaj, trgovac može biti kažnjen od 300.000 do dva miliona dinara”, objasnio je on i dodao da slični slučajevi najčešće zastarevaju.

Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača, kaže da potrošače u ovakvim slučajevima štiti Zakon o zaštiti potrošača. Svi oni koji sumnjaju da su obmanuti od strane trgovca, treba da postupe ovako:

“Ukoliko potrošač misli da ga je trgovac na neki način obmanuo, treba odmah da pozove tržišnu inspekciju. Takođe, ukoliko vam se desi slična situacija, ne bi bilo loše da printskrinujete objavu sa sajta kao dokaz o tome da ste obmanuti”, savetuje Papović.

Izvor: kurir.rs