Skoro milion penzionera u trci za besplatnu banju: Boravak o trošku države moguć u 150 ustanova – Prijave u toku

|

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje raspisao je Oglas za prijem zahteva za upućivanje penzionera na rehabilitaciju za 2022. godinu.
Pravo na besplatnu rehabilitaciju u zdravstveno-stacionarnim ustanovama i banjsko-klimatskim lečilištima, u trajanju od 10 dana, imaju korisnici starosnih, invalidskih i porodičnih penzija, koji imaju prebivalište na teritoriji Republike Srbije i čija penzija iznosi do 30.978 dinara. Prema statistici Fonda PIO, penziju do tog iznosa prima 980.453 penzionera iz svih kategorija.

Uz prijavu na oglas potrebno je podneti: penzijski ček; dokaz o visini penzije iz inostranstva (izvod banke, potvrda inostranog nosioca socijalnog osiguranja i drugo); popunjenu prijavu sa izjavom, na propisanom obrascu, gde želi da koristi rehabilitaciju, da osim penzije korisnik nema drugih ličnih primanja, da nije koristio rehabilitaciju u 2020. i 2021. godini i da ovlašćuje Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje da u njegovo ime i za njegov račun zaključi ugovor o poslovnoj saradnji sa ustanovom u kojoj će koristiti pravo na rehabilitaciju;
raspoloživu medicinsku dokumentaciju, ukoliko je korisnik poseduje.

Penzioneri mogu da koriste pravo na rehabilitaciju u jednoj od 150 ustanova širom Srbije. Kompletan spisak tih ustanova može se videti u fotografijama članka.

Prijave se podnose udruženjima, odnosno odborima korisnika penzija sa područja filijale Fonda na kojoj korisnik ima prebivalište, a korisnici sa teritorije AP Kosovo i Metohija sa prebivalištem, odnosno boravištem van teritorije AP Kosovo i Metohija, prijave podnose najbližoj filijali Fonda prema mestu prebivališta. Prijave se mogu podneti i u najbližoj organizacionoj jedinici Fonda, ukoliko penzioner u vreme podnošenja prijave boravi van svog mesta stanovanja.

Članstvo u penzionerskim organizacijama nije uslov za korišćenje ovog prava. Prijave na oglas se podnose počev od 5. aprila, a zaključno sa 21. aprilom 2022. godine.

Izvor: kurir.rs