Sa 330 evra kirije poskupele na 500: Ana poslala sina na studije u Beograd pa zanemela kada je videla troškove – Porasle cene prevoza i menze

|

Školovanje studenta “na strani”, u današnje vreme za mnoge porodice u Srbiji, postalo je “porodični projekat” u kome učestvuju članovi uže i šire porodice. Porasle su cene zakupa stana, poskupeli prevoz i menza, pa su svi ti obavezni troškovi.

Ana Špica, iz Kragujevca kaže da i pored dve profesorske plate u kući, za školovanje sina u Beogradu ima pomoć roditelja penzionera, a suprug je bio primoran da počne da radi i dodatni posao.

“Kada je naš sin pre tri godine upisao fakultet, svi mesečni troškovi iznosili su oko 400 evra, a sada je to poraslo za 30 odsto, ako ne i više”, priča Ana, inače majka troje dece i odmah dodaje da joj je, i pored svih poskupljenja, obrazovanje dece prioritet.

Ona i suprug su profesori u jednoj kragujevačkoj školi, a osim sina, studenta treće godina FON-a, očekuje ih još jedan studentski trošak, za ćerku maturantkinju, koja se priprema za studije arhitekture, takođe u Beogradu.

Treće dete je osnovac, a Ana ističe, da im za školovanje dece, u trenutnoj situaciji nisu dovoljne profesorske plate i priznaje da imaju pomoć roditelja.

Dodaje i da je zbog povećanih troškova, suprug bio prinuđen da pronađe dodatni posao “koji nema veze sa prosvetom”.

“Mi, kao prosvetni radnici imamo pristojna primanja u odnosu na neka druga zanimanja. Da bismo pokrili sve troškove, suprug je počeo da radi dodatni posao vikendom i radnim danima kada završi sa školom. Ako je nama ovako, ne mogu ni da zamislim kako je ljudima koji imaju manja primanja i kako oni uopšte mogu da školuju decu”, iskrena je Ana.

“Donedavno su stan plaćali 330 evra, a sada je kirija 500. Sreća je što naš sin stanuje sa još dva cimera. Naš deo kirije bio je 110 evra, a sada je 170 i to uopšte nije beznačajno povećanje. Uz to, komunalije su 150 evra, koje takođe delimo na tri dela, tako da je naša obeveza da svakog meseca za stan platimo 220 evra”, izvela je Ana računicu za troškove stanovanja u Beogradu.

Dodaje i da su osim stana poskupeli i troškovi prevoza na relaciji Kragujevac – Beograd, kao i ishrana u menzi, koja je “skočila” za oko 50 odsto.

“Ručak u menzi je do skoro bio 72 dinara, a sada je 120. To možda na prvi pogled ne izgleda mnogo, ali poskupeli su i doručak i večera, a kad se sve sabere za mesec dana, opet je to poskupljenje koje se oseti”, kaže Ana.

Izvor: nova.rs