Ruskinje otpočele biznis koji cveta kod nas: Preuzele posao srpkinjama, a naplaćuju basnoslovne cene

|

Ruskinje su poznate kao veliki profesionalci kada je estetika u pitanju, pa rade manikir u Beogradu po mnogo višim cenama od prosečnih u Srbiji.

Mnogi Rusi koji su došli u Beograd, razvili su sopstvene biznise u prestonici. U Srbiji je osnovano više od 2.300 firmi, od kojih su najbrojniji programeri, konsultanti i dizajneri.

Ne postoji tačan podatak koliko ih je zapravo došlo, ali prema nezvaničnim procenama u pitanju su hiljade ljudi. Kada pričamo o Rusima, reč o mlađim ljudima do 45 godina koji dolaze zbog posla i koji dobro zarađuju. Prema podacima među privrednim društvima koje osnivaju Rusi nazastupljenija je trgovina na veliko, a zatim konsultantske delatnosti u vezi sa poslovanjem i u oblasti informacione tehnologije, potom slede reklamne agencije, restorani i pokretni ugostiteljski objekti.

Nedavno se na Tviteru pojavio oglas u kome jedna Ruskinja nudi usluge “ruskog manikira”, ali cene koje je objavila razbesnele su mnoge Beograđanke. Oni koji rade taj isti posao za mnogo manje para, uvređeni su, a ljute su i pripadnice lepšeg pola zbog previsoke cene ove usluge. Cene manikira kod Ruskinja kreću se od 3500 do 4300 dinara, što je duplo skuplje u odnosu na beogradske salone, koji manikir rade za 1500/1800 dinara.

Ispod ove objave nizali su se mnogi negativni komentari:

“Ne mora, ja imam svoju manikirku, ali mi svaki dan iskoči po neki ruski salon za nokte sponzorisan, a dešava se i da šalju poruke u dm da se reklamiraju”
“Rusi naplaćuju koliko bi i inače u Rusiji. To što je njihov standard u Moskvi i Peteru i još dva tri grada bio na nivou Londona, nije naš problem. Ili jeste?”

“Ja imam svoju manikirku, ali mi svaki dan izađe po neki ruski salon za nokte koji je sponzorisan, a dešava se i da šalju poruke u dm kako bi se reklamirali”

“Možda i treba jer su devojke koje rade po stanovima toliko spustile cenu da je to ponižavajuće. Ja sam u svom selu za 800-1000 dinara radila nokte, dok su po Vranju bili 1000, ja za te pare da radim neću. A sve je to zbog noktiju od 450 dinara”

“Da znaš bar malo o manikiru znala bi da naš najbolji-ne može da se uporedi sa prosečnim ruskim. Ruskinje su nezamjenljive u svim kozmetičkim i estetskim uslugama” neki su od komentara.

“Naplacuju svojima, šta tu ima, to svakako nije obavezno”

“Otvorili su restorane, bistroe, kafiće, frizerske salone na Dorćolu ima na svakom koraku, a mušterije su uglavnom njihovi ljudi, nije to za nas, njih ima 150.000 u Beogradu, baš kao manji grad”

“Što tebe boli uvo koliko neko naplaćuje lakiranje noktiju? Niko te ne bije po ušima da ideš kod njih ako ima negde jeftinije?”

Izvor: mondo.rs