Proleće u novembru: Temperature će ići i do 20 stepeni – Direktor RHMZ objavio prognozu po danima

|

Prema prognozama meteorologa, prolećno vreme nastavlja se do kraja oktobra, ali i početkom novembra. Kraće zahlađenje očekuje se početkom novembra, ali će temperature ostati iznad proseka za ovo doba godine, da bi oko 7.11 opet otoplilo.

Prvih 5 do 7 dana novembra očekuje se stabilno i suvo vreme, ali i natprosečno toplo, uz jutarnje temperature od 5 do 10° stepeni Celzijusa, a tokom dana oko 20° stepeni. Tokom prvih 10 dana novembra očekuje se veoma sušno vreme.

Jugoslav Nikolić direktor RHMZ-a ranije je dao tromesečnu prognozu gde je najavio toplo vreme u novembru:

“U Srbiji se očekuje topao novembar sa srednjom temperaturom vazduha do jednog stepena iznad višegodišnjeg proseka. Srednja novembarska temperatura imaće vrednosti u intervalu od šest do osam stepeni, a u planinskim predelima od tri do šest stepeni. Prognozira se da će srednja maksimalna temperatura vazduha za novembar biti od 11 do 14 stepeni u nižim predelima, a u planinskim predelima od šest do 10 stepeni, dok će srednja minimalna temperatura vazduha biti u intervalu od dva do pet stepeni, a na planinama od nula do dva stepena. Prognozira se od 2 do 8 mraznih dana u nižim predelima, sa minimalnom dnevnom temperaturom vazduha nižom od nula stepeni, a na planinama od 10 do 13 dana”, rekao je Nikolić i dodao da se tokom novembra prognozira količina padavina u domenu višegodišnjeg proseka u većem delu zemlje, dok se na jugu Srbije očekuje deficit padavina.

“Prognozira se da će novembarska količina padavina u nižim predelima biti od 50 do 70 mm, a na planinama od 60 do 90 mm. Očekuje se od 10 do 12 dana sa padavinama, a u brdsko-planinskim krajevima od 12 do 15 dana”, kaže Jugoslav Nikolić.

Izvor: mondo.rs