Prirodno je najbolje: Boje za jaja možete napraviti i sami – Kurkuma za žutu, a jedna vrsta povrća daje nebesko plavu boju

|

Sve više domaćica okreće se prirodnim procesima, sa što manje hemije. Taj trend važi i za bojenje jaja, a osim što ćete dobiti divne nijanse, bićete sigurni da su jaja potpuno bezbedna za vašu decu.

Osnovni način je isti za sve boje, osim sive. Stavite 950 mililitara vode i dve kašike sirćeta u šerpu srednje veličine. Kada provri, dodajte sastojke za prirodnu boju i ostavite da struji oko 30 minuta. Sačekajte da se boja ohladi pre nego što dodate već skuvana jaja.

Za žutu boju dodajte tri kašike kurkume, ali budite oprezni – kurkuma može da oboji i prste. Zbog toga je bolje da nosite rukavice dok pripremate ovu boju. Skuvana jaja u ovoj tečnosti držite oko pola sata.

Ružičastu boju možete dobiti uz pomoć cvekle. Provreloj vodi dodajte četiri šolje iseckane cvekle. Nakon pola sata laganog vrenja, sklonite tečnost s ringle i ostavite da se ohladi, pa u nju stavite skuvana jaja i sačekajte da odstoje 30 minuta. Ne sekirajte se ako jaja u početku budu više braon nego ružičasta. Pravu nijansu jaja dobijaju tek kada se osuše.

Ukoliko želite plava jaja, provreloj vodi sa sirćetom dodajte tri šolje sitno iseckanog ljubičastog kupusa i ostavite da struji pola sata. Kad se boja ohladi, stavite skuvana jaja. Ako želite svetliju nijansu plave, neka jaja u vodi budu pola sata. Za jače nijanse držite jaja u boji u frižideru preko noći.

Izvor: kurir.rs