Predsednik Upravnog odbora RTS-a se ogradio od izjave Olivere Kovačević o „oslobođenju“

|

Branislav Klanšček, predsednik Upravnog odbora RTS-a u saopštenju za javnost navodi da se ispred UO RTS, u potpunosti ograđuje od izjave odgovorne urednice Zabavnog programa Olivere Kovačević – date na Vikend medija festivalu u Rovinju.

“Izjava koja nije mogla biti izvučena iz konteksta jer je jasno nosila poruku da RTS kao medijska kuće nije slobodna i da će to postati onda kada se na izborima drugačije bude glasalo samo doprinosi tome da odgovorna urednica ove kuće javno iznosi svoje političke stavove koje nisu utemeljeni ni u kakvim dokazima.

Olivera Kovačević je na ovaj način kao i konstatacijom da u svojoj emisiji, koju je prestala da vodi i uređuje, ne može imati relevantne sagovornike na najgrublji način optužila RTS da ograničava slobodu govora i mišljenja, koju je sama uspostavila svojim dolaskom 2015. godine.

Upravni Odbor RTS-u u svom novoizabranom sazivu u potpunosti razume da Radio-televizija Srbije predstavlja Javni medijski servis koji je u službi svih građana bez obzira na izbornu volju samih građana. To je naša obaveza i naš zadatak”.

Podsetimo, na panelu „TV Maratonci“ na Vikend medija festivalu u Rovinju, Kovačević je na pitanje iz publike kada će se RTS osloboditi, rekla da će se na to oslobođenje sačekati s glasom građana, jer se to što je na RTS-u dopada građanima Srbije.

Ona je rekla i da je u Srbiji društvo duboko podeljeno, da je ona odustala od političke emisije, da goste određuju portparoli i stranke i da novinar ne može da dobije sagovornike koje želi i koji mogu da vode dijalog.

Deset godina sam radila politički talk show na RTS i paralelno bila urednica zabavnog programa javnog servisa, ali sam odustala od emisije iz dva razloga, rekla je novinarka Olivera Kovačević na panelu “TV maratonci” na Weekend Media Festivalu u Rovinju.

Prvo, više joj se sviđa posao urednice zabavnog programa, a kao drugi razlog navela je da više ne može da dovede tri ili četiri gosta koji će sukobiti stavove.

“Postalo je nepodnošljivo jer treba naći tri ili četiri gosta koji treba da suoče suprotstavljene stavove, jer ne to suština dijaloga. Srbija je toliko polarizovana po svim pitanjima da je dijalog gotovo nemoguć”, ocenila je Kovačević.

Prema njenim rečima, veliki broj novinara otišao je u PR i marketing, koji prvo budu saveznici medijima, pa onda počnu da im otežavaju posao.

“Promenilo se vreme. Kada političar treba da dođe u emisiju, stranka određuje ko će da bude gost pa se dešava da u pet emisija zaredom šalju iste ljude. Stranka i PR-ovi određuju i ko dolazi u emisiju i šta će da kažu”, navela je Kovačević.

Generalni gledano, vlast je uvek najodgovornija za stanje u društvu i najodgovornija za stanje u medijima.

“Oslobođenje RTS će sačekati glasanje građana, ali očito se to njima sviđa”, odgovorila je na pitanje iz publike kada možemo da očekujemo oslobođenje javnog servisa Srbije od vlasti.

Izvor: rts.rs