Pred nama je paprena jesen: Poskupljenje struje je već izvesno – Poznato koji će proizvodi i usluge dodatno poskupeti

|

Izvesno je da će na jesen struja poskupeti – ovo je potvrdio i sam predsednik Aleksandar Vučić. Najavljeno je poskupljenje od 10 odsto, a ono će sa sobom povući rast skoro svih cena u Srbiji, naročito onih proizvoda za čiju se proizvodnju koristi velika količina električne energije, kao što su pekarski i zamrznuti prehrambeni proizvodi.

Kako ocenjuje profesor Ekonomskog fakulteta dr Goran Petković, pored većeg računa za struju na jesen, građane čeka dodatni udar na budžet.

“Kada poskupi struja, dolazimo u situaciju da i svim tim sirovinama skače cena”, objašnjava Petković za “Novu” i dodaje da će poskupljenje struje najviše pogoditi one grane industrije za koje struja predstavlja značajnu stavku u proizvodnji, te će i ti proizvodi sigurno poskupeti.

Isto mišljenje deli i ekonomista Saša Đogović, koji za “Novu” objašnjava da će na jesen sigurno poskupeti proizvodi u čijoj proizvodnji značajno učešće ima struja.

“Primera radi, možemo očekivati poskupljenja pekarskih proizvoda – struja tu predstavlja značajan element proizvodnje”, kaže Đogović, i dodaje da će poskupeti svi oni proizvodi koji se zamrzavaju i hlade – riba i morski plodovi, meso, zamrznuto povrće i voće, peciva.

“Tu su i javni prostori koji troše dosta električne energije na osvetljenje i klimatizaciju kao što su, na primer, šoping centri, kongresni centri ili dvorane”, zaključuje Petković, dodajući da je isti slučaj i sa hotelima i drugim objektima slične namene – motelima i apartmanima.

Izvor: nova.rs