Poznato kada stiže jeftina struja: Nije svejedno da li ste u Vojvodini ili centralnoj Srbiji – Zemlja podeljena na tri zone

|

Ono o čemu naročito treba voditi računa prilikom uštede struje je to da noćna jeftinija tarifa ne počinje u isto vreme za sve potrošače. Drugim rečima, kada je reč o noćnoj tarifi, Srbija je podeljena u tri zone. To su Vojvodina, Beograd i centralna Srbija.

Građani koji žive na teritoriji Vojvodine na jeftinije kilovate mogu da računaju svake noći od 23 sata do 7 ujutro. Kada je reč o Beogradu, jeftiniju tarifu građani prestonice koriste od ponoći do osam ujutro.

U centralnoj Srbiji jeftinija tarifa dolazi u 22 sata i traje do 6 ujutro. Jeftinije tarife mogu se iskoristiti samo noću i u propisanim terminima za taj deo zemlje. Preko dana na jeftiniju potrošnju, pa tako ni vikendom, ne može se računati.

Podatak da li u datom trenutku troše skupu ili jeftinu struj, potrošači mogu proveriti kontrolom na svom brojilu. Na dvotarifnim brojilima se, o kojoj tarifi je reč, može saznati uvidom u položaj strelice ili brojčane oznake.

U slučaju da strelica pokazuje na gore, tada se troši skuplja struja, a ako je okrenuta na dole, onda je tarifa jeftinija. Kod brojila na kojima su oznake u brojevima, jedinica označava skuplju a dvojka jeftiniju tarifu.

Nažalost, domaćinstva koja imaju jednotarifna brojila, ne mogu da uštede jer nemaju mogućnost korišćenja jeftinije tarife. Podaci kažu da je to oko jedna trećina potrošača električne energije u Srbiji, odnosno oko milion domaćinstava.

Njima ostaje da struju uštede na druge načine, primera radi postavljanjem štedljivih sijalica kod kojih je potrošnja struje pet puta manja od one kod običnih i led rasvete čija je potrošnja devet puta manja od takozvanih običnih sijalica ili kupovinom uređaja sa visokom energetskom efikasnošću.

Izvor: espreso.co.rs