Potpukovnik MUP objasnio šta se sve kažnjava od sutra: Običan policajac registruje dva prolaska na crveno, a novi sistem kamera čak 70

|

Od sutra, 10. februara, saobraćajna policija počinje sankcionisanje vozača koji prođu vozilom na crveno svetlo semafora ispred raskrsnice ili obeleženog pešačkog prelaza, a na osnovu snimaka zabeleženih kamerama sistema video-nadzora grada Beograda.

– Krećemo sa automatskom detekcijom prekršaja na desetak lokacija. Najpre kontrolišemo prolazak na crveno svetlo, a u drugoj fazi koja počinje uskoro počećemo kontrolu prekoračenja brzine u zoni raskrsnice. Ovaj sistem će pomoći i u kontroli korišćenja sigurnosnih pojaseva i mobilnih telefona – kaže potpukovnik MUP Dejan Stević.

Očekivanja u sektoru saobraćajne policije MUP-a Srbije su velika, kaže on.

– Očekujem izuzetnu efikasnost, ovo su najmoderniji sistemi za detekciju prekršaja. U gradu Beogradu gde je najfrekventniji saobraćaj, policijski službenici u proseku dnevno procesuiraju dva vozača za prolaz na crveno svetlo. Mi smo tokom ove faze testiranja sistema detektovali između 60 i 70 prolazaka – dodaje Stević.

Izvor: kurir.rs