Poslodavac nije hteo da im poveća platu, a onda su se radnici osvetili: Nakon njihovog poteza firma je “stavila katanac na vrata”

|

U poslednje vreme svedoci smo turbulentnih dešavanja na polju tržišta cena, ali i tržišta rada. Zbog sve većih poskupljenja radnici su prinuđeni da traže povišice, a mnogi poslodavci se oglušuju o njihove zahteve, koristeći loš položaj radnika. Međutim, da zaposleni ipak mogu da preokrenu situaciju, pokazuje primer iz Minesote.

Naime, radnici trgovine odećom „Hot topik kompani“ (Hot Topic Company) iz Minesote su svom poslodavcu svi zajedno u isto vreme dali otkaz jer nije hteo da poveća plate, piše nemački „Tagešpigel“.

Pošto trgovina nije mogla da nađe zamene u toliko kratkom vremenskom roku, vlasnik je morao da stavi ključ u bravu i zatvori radnju.

“Više puta smo razgovarali i pregovarali, ali to nije imalo nikakvog učinka”, rekli su radnici koji su se na Tviteru trgovačke radnje oprostili od poslodavca porukama da su naporno radili a da s time koliko ih plaća nisu mogli da izdržavati sebe i svoje porodice.

Mnogi korisnici na pomenutoj društvenoj mreži podržali su ove složne kolege koji su poslodavcu pokazali ko je najjača karika u firmi, i da bez radnika nema uspeha u firmi.

Plate se u Americi, ali ni u Evropi ne usaglašavaju (automatski) sa inflacijom, i to će imati velike posledice na privredu. U Nemačkoj, piše „Tagešpigel“, trenutna prosečna neto plata je 2.084 evra mesečno.

Izvor: 24sedam.rs