Popisivače ne morate primati u kuću: Obratite pažnju na njihovu legitimaciju da ne biste bili prevareni

|

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova u Srbiji počeo je danas u osam časova. Petnaest hiljada popisivača zakucaće na vrata svih domaćinstava u Srbiji do 31. oktobra. Popisivači idu od vrata do vrata i intervjuišu građane gde se odgovarati na 69 pitanja, a razgovor s popisivačem ne bi trebalo da traje duže od pola sata.

Povodom popisa mnogi građani su se pitali da li će biti u obavezi da prime popisivača u kuću zbog zdravstvene situacije, ali i zbog potencijalnih prevaranata koji bi mogli da iskoriste popis stanovništva za krađu ili “tipovanje” stanova.

Svaki popisivač nosi legitimaciju koju je u obavezi da pokaže pre nego što uđe u domaćinstvo. Na prednjoj strani legitimaciji je logo Republičkog zavoda za statistiku, ime i prezime popisivača, njegova fotografija i broj lične karte, opština na kojoj se radi popis, kao i ID popisivača. Na zadnjoj strani nalazi se ovlašćenje za rad. Popisivač nosi sa sobom i papirne obrasce u slučaju da se isprazni laptop.

U Zakonu o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2022. nigde se ne navodi da je osoba koja se popisuje dužna da pusti popisivača u stan ili kuću. Sa druge strane, popisivač ne treba da insistira na ulasku u stan ili kuću, jer osoba može biti popisana u hodniku ili dvorištu kuće.

Izvor: mondo.rs