Plate carinskih agenata su do 1.500 evra mesečno – Oni koji to rade, kažu da se može zaraditi i više: “Nebo je granica”

|

“Plata carinskog agenta u Srbiji kreće se od prosečne oko 500. Dobar špediter može da ima opušteno 1.500 evra platu u ozbiljnim kompanijama. Iako je u pitanju državni posao, koliku će zaradu na mesečnom nivou imati carinski agent zavisi od kompanije za koju radi. Ono što je glavni uslov za sve da imaju položen državni ispit, a posle “nebo je granica”, objašnjava sagovornik “Blica” iz jedne špedicije i objašnjava da se zarada kreira na osnovu “koliko ko radi”.

On dodaje da je to posao kao i svaki drugi i da se plate kreću i prema obimu poslova, iskustvu, kao i prema hijerarhiji. Naziv “carinski agent” je širok pojam, te se sa tim zvanjem ne može generalizovati njegova mesečna primanja.

“Carinski agent je širok pojam. On može da bude i direktor i može da da sebi platu koliku hoće, tako da plaćanje sa samim nazivom profesije carinske, špediterske nema nikakve veze. Zavisi kakve su mu obaveze, koliko radi i šta mu je u opisu posla, a to nije svima isto”, kaže sagovornik Blica.

Prema njegovim rečima, ova profesija vrlo je tražena u poslednje vreme i da najveće svetske firme zapošljavaju po 100.000 ljudi. On dodaje da su malverzacije moguće u svakom poslu, te da je to na savesti pojedinca.

“Za sve postoji sistem kontrole, i država odobrava ko će šta da radi, i postoje sistemi kontrole unutar carine za analizu rizika da se zna ko će šta da radi, tako da carinski radnik ne može da uradi malverzaciju sam, ako to nije išlo sa više strana. Ipak, to je takav posao kao i svaki drugi, mogu da postoje malverzacije i sve je na savesti zaposlenog, kako se ko snađe”, otkriva sagovornik Blica.

Izvor: blic.rs