Pileći file skuplji od svinjskog buta bez kostiju – Kupci besni: “Koliko li će tek poskupeti posle Božića”

|

Cene mesa pred novogodišnje praznike drastično su skočile. Tako je kilogram pilećeg filea u Srbiji je skuplji od kilograma svinjskog buta bez kostiju. U nekim mesarama i marketima cena svinjskog buta se kreće od 730 do 750 dinara, dok je file skuplji za čak 90 dinara i košta prosečno oko 820 dinara. Ovoj nesrazmernoj razlici se čude svi.

“Od početka posta najpre nas je iznenadilo neverovatno poskupljenje svih vrsta ribe. Osim ribe, značajno je poskupeo i pileći file toliko da je prešišao svinjetinu, a uskoro stiže i cenu junećeg buta. Kilogram junetine bez kostiju se kreće oko 1.000 dinara pa je razlika između filea i buta samo 180 dinara. Pitamo se šta li će tek biti za Božić, kad se završi post i ljudi počnu još više da kupuju meso”, priča penzionerka iz Beograda Svetlana Petrović.

S druge strane Marko Dragić iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) kaže da se zbog ovog poskupljenja i razlike u ceni postavlja pitanje da li je ponuda dovoljna da zadovolji potražnju za ovom vrstom mesa.

“Taj odnos bi mogao da predstavlja deficit piletine, koji je diktirao tako visoku cenu, ali to bi značilo da ceo lanac proizvodnje treba da bude skuplji, dakle da poskupe i krilca, pileće grudi, a ne samo file. Međutim, Srbija sama po sebi ima velike količine svoje proizvodnje i farme koje zadovoljavaju široke mase pa to ne bi trebalo da ima većeg uticaja na cenu”, kaže Dragić.

Agroanalitičar Milan Prostran je saglasan s potrošačima da je ovo nelogičan odnos cena.

“Svinjetina generalno jeste poskupela zbog visoke cene hrane, a i živa svinja, odnosno cena žive vage se trenutno kreće od 220 do 250 dinara, što s jedne strane opravdava to poskupljenje svinjskog mesa”, objašnjava Milan Prostran.

Izvor: kurir.rs