Pazite da vam izvršitelji ne zakucaju na vrata: Evo koliko smete da zakasnite sa plaćanjem računa

|

Zbog nestabilne novčane situacije, građani Srbije često kasne sa plaćanjem računa, što ih može koštati skupo. U to se uverila i jedna naša sugrađanka koja je zbog neplaćanja računa za mobilni telefon osetila veliki udarac na kućni budžet.

“Uzela sam telefon na ugovor preko jednog mobilnog operatera. Međutim, kako je prestao da radi nakon samo dva meseca od kupovine, uložila sam žalbu. Jednu, drugu, treću ali nijedna nije bila uvažena. Sve to vreme ja sam uredno plaćala račune koji su stizali iako aparat nije bio u funkciji. Nakon nekoliko meseci kada sam shvatila da oni neće rešiti taj problem, uzela sam telefon kod drugog operatera a njima prestala da plaćam”, priča jedna Beograđanka.

Ipak, to se ispostavilo kao loša odluka jer ju je kasnije mnogo više koštala.

“Nakon dva ili tri neplaćena računa oni su mi isključili broj, i osim poruka obaveštenja da izmirim svoje dugovanje, nikakvo drugo obaveštenje nisam više dobila. Nakon što mi je istekao ugovor, dakle posle godinu dana i par meseci iznenadio me je poziv od HR službe iz kompanije u kojoj radim, gde su me obavestili da im je stiglo rešenje za prinudnu naplatu i tada mi je skinuto sa plate oko 60% sredstava. To nije bilo sve. I narednog meseca skinuli su mi još jednu izvesnu sumu koja je bila neka dodatna naknada, a zatim i sledećeg meseca još jednu. Nisam najbolje razumela šta su sve naplatili u tom procesu, tako da sam u strahu da ću do ko zna kada nastaviti da im plaćam”, kaže naša sugrađanka.

Infostan

Kada je reč o izmirenju obaveza prema “Infostanu”, iz te direkcije kažu da je rok za plaćanje uvek precizno naveden na računu korisnika kao i sve neizmirene obaveze koje ukoliko se ne plate u navedenom roku sledi zatezna kamata.

Elektroprivreda Srbije

Procedura obustave električne energije nastupa tek posle slanja pismene opomene korisniku da izmiri dugovanje, iako to po zakonu nije obavezno. Rok za plaćanje je 30 dana za domaćinstva i 15 dana za male kupce, a nakon tog roka dolazi do isključenja struje.

Izvor: alo.rs