Papreno skup Uskrs: Kilo jagnjetine iz pečenjare i do 2.000 dinara – Cene žive vage prasadi i jagnjadi 2 puta više od prošlogodišnjih

|

Još par dana ostalo je do Vaskrsa, a cene žive vage prasadi i jagnjadi duplo su više nego pred prošlogodišnji praznik. Oni koji žele pečenje na uskršnjoj trpezi, i pored poskupljenja tih vrsta mesa, jeftinije će proći kupovinom u marketima ili pečenjarama.

Cena prasadi od 20 do 25 kilograma na stočnim pijacama širom Srbije i kod odgajivača kreće se u rasponu od 350 do 450 dinara za kilogram žive vage, što je skoro duplo više nego pred prošli Uskrs. Prosečna cena jagnjadi je 350 dinara za kilogram žive vage.

“Ovogodišnja cena žive vage je prouzrokovana poskupljenjem stočne hrane. Kilogram kukuruza je takođe duplo skuplji, nego prošle godine. Ne mogu da kažem da smo nezadovoljni cenom kilograma, ali to nije zarada kako možda deluje kada na prvi pomen čujete koliko koštaju prasad”, kaže Aleksandar Milojević, farmer iz okoline Kraljeva.

Kilogram jagnjetine u marketima se pred Uskrs prodaje po 800 dinara, dok je prasetina oko 500 dinara, te se ta opcija čini najisplativijom.

Što se tiče mesa iz pečenjara koje samo treba servirati, praseće se u zavisnosti od delova Srbije, prodaje od 1.100 do 1.600 dinara, a jagnjeće od 1.300 do 2.000 dinara za kilogram.

Izvor: nova.rs