Padaju cene 13 namirnica i proizvoda u Srbiji: Ovo je spisak – Od sutra nova pravila igre

|

Predstavnici Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine i najvećih trgovinskih lanaca će verovatno u petak 8. septembra utvrditi niže cene za trinaest namirnica i proizvoda.

Prema saznanjima, ukoliko se postigne dogovor, niže cene imaće ove namirnice: mleko, jogurt, sir kriška, krompir, pileće meso (trup), salama u omotu, kafa, čokolada, hrana za bebe, dečije pelene, šampon za odrasle, deterdžernt za pranje veša i deterdžent za pranje sudova.

Vlada Republike Srbije počela je da pregovara sa trgovcima i proizvođačima o obaranju cena. Namera je da se svi učesnici u lancu odreknu dela marže za određene proizvode i to ne samo one koji čine grupu osnovnih životnih namirnica.

“Biće to sastanak na kome će učestvovati i ministar Momirović i drugi predstavnici ministarstva i Vlade, ali i velikih broj trgovinskih lanaca, ne samo pet najvećih”, rekao je izvor Blica iz Vlade.

Kako je izjavila guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković nekoliko trgovinskih članaca diktira uslove pod kojima će neko proizvoditi. Oni imaju veću pregovaračku moć i koriste je da bi povećali maržu više nego što zahteva pokriće troškova, a to na kraju povećava i cene.

“Inflacija je gubitak za sve nas, a NBS plaća najveću njenu cenu. Marže u trgovini su značajno porasle i odmažu vraćanju inflacije u granice cilja”, izjavila je Tabaković.

S druge strane, Ljubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu podseća da tržišni akteri ne zavise od izvršne vlasti:

Možda su neki dobili subvencije za proizvodnju, pa sada na njih može da se utiče, ali samo kroz neki fer dogovor da snize marže. Drugačije to nije moguće. Primera radi, za vreme pandemije su svi dobijali pomoć države, pa je moglo da se razgovara na tu temu. S druge strane, NBS već dve godine vodi borbu sa inflacijom i cenama i on očekuje da bi možda moglo da se razgovara u tom smislu.

“Čak i u vreme vanrednog stanja kada su bile ograničene cene pet osnovnih životnih namirnica (meso, mleko, ulje, brašno i šećer), trgovci su se dosetili, pa su ih prodavali na džakove jer tu nije bilo ograničenja cena i na taj način su izigrali uredbu. Drugi su prerađivali meso i prodavali ga po višoj ceni. Sve u svemu, u ekonomiji nema ništa za džabe, pa se bojim da ćemo morati da platimo na nekom drugom mestu”, ocenjuje prof. Savić.

Izvor: blic.rs