Otkriveno sa koja 2 automobilska giganta Srbija pregovara o novoj fabrici

|

Prema izvorima Nedeljnika, Srbija pregovara sa predstavnicima Mercedesa i Tojote o otvaranju njihovih auto-fabrika u našoj zemlji. Ishod pregovora još uvek je neizvestan. Ni Srbija ni Mercedes nisu isti kao pre 15 godina kad je taj automobilski gigant zaobišao Srbiju i izgradio fabriku u Mađarskoj.

U međuvremenu, Mercedes je dosta odmakao u elektrifikaciji automobila, a u Srbiji je stasala klasa IT radnika sposobnih da rade u tehnološkim auto-kompanijama. Ukoliko bar jedan od ovih proizvođača reši da gradi fabriku u Srbiji, biće to veliki pomak za domaću privredu, piše Nedeljnik.

“Pregovori uveliko traju s nekoliko svetskih proizvođača automobila. Najdalje se otišlo u pregovorima s Mercedesom”, potvrdio je u trećoj nedelji maja visoko pozicionarni funkcioner administracije u Beogradu.

Da se pregovara potvrdio je za Nedeljnik i dobro obavešteni preduzetnik uključen i u nemačku i srpsku poslovnu zajednicu. Iz ovako šture informacije teško je bilo šta zaključiti. Ne zna se koji je nivo menadžmenta-pregovarača Mercedesa, nepoznato je o kojoj se vrsti fabrike pregovara (automobila, dostavnih vozila, motora, delova ili baterija), te je sve još uvek u domenu nagađanja.

Tojota je poslala pismo o namerama opštini Inđija u kome zahteva detaljnije izmene Prostornog plana placa na kome treba da se gradi fabrika automobila vredna milijardu evra, potvrdio je predsednik opštine Vladimir Gak.

Već citirani funkcioner administracije potvrdio je da se iza buduće fabrike automobila u Inđiji krije japanska kompanija Tojota, piše Nedeljnik.

Izvor: nova.rs