Osim čvaraka još jedna “sirotinjska” namirnica postala luksuz: Nekad je bila jeftinija od ulja, sada od cene boli glava

|

Mast i čvarci su nekada bili hrana koju svako može da priušti, a danas su postali pravi delikates i luksuz. Cena im je u poslednje vreme jako skočila, te kilogram čvaraka košta i preko 3.300 dinara na pijacama, dok je njihova cena u marketima od 2.200 do 2.500 dinara. Međutim, nisu samo čvarci poskupeli, već su građani primetili i veliki skok cene masti.

Naime, u marketima se kilogram masti može kupiti od 500 do 600 dinara. Prošle godine ova namirnica mogla se naći za 100 dinara jeftinije, ali ove sezone je poskupela.

“Nekada je mast bila jeftinija od ulja. Koristili smo je dosta više, naročito na selu. Mnogi nisu ni kupovali ulje, a danas je mast baš na ceni. Litar ulja može da se kupi od 140 do 150 dinara, a kilogram masti čak četiri puta skuplje”, kaže Beograđanka koja je zatečena cenom masti u jednom supermarketu.

Ono o čemu se dosta vodi polemika ovih dana je i cena čvaraka u malim pakovanjima. U hipermarketima se pakovanje domaćih čvaraka može kupiti za čak 530 dinara. Prošle nedelje na društvenim mrežama se pojavila i fotografija iz jednog marketa u kome se čvarci navodno prodaju i na komad.

Ipak, ispostavilo se da je fotografija fotošopirana. Sa originalne fotografije, na kojoj je istaknuta cena od 287,40 za 100g proizvoda, uklonjeni su brojevi 2 i 8, a u nazivu i količini artikla je uklonjeno “rinfuz” i dodato “na komad”.

Izvor: kurir.rs