Oni od Nove godine neće dobijati novac od države: Od 1. januara na snagu stupaju nova pravila

|

Jelena Tanasković, ministarka poljoprivrede Srbije izjavila je u Skupštini Srbije da je budžet za narednu godinu rekordan što se tiče agrara. Predviđena su rekordna davanja za ratare i stočare.

Ministarka je istakla da od 1. januara 2024. godine vlasnici zemlje koji je ne obrađuju neće više biti u mogućnosti da uzimaju subvencije od države.

„Pred vama je Predlog zakona o izmeni Zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju, a zato što su poljoprivredni proizvođači tražili da se poboljša njihov status. Već smo jednom menjali zakon čime je poboljšan njihov status, a sada evo doprinosimo još boljem i transparentnijem korišćenju subvvencija i prepoznavanju onoga što oni rade“, rekla je Tanasković u parlamentu obrazlažući predlog izmene zakona.

Izmenom zakona povećaće se subvencija za iznos hektara sa 20 na 100 hektara.

„Jer sa povećanjem subvencija sa 9.000 na 18.000 dinara i povećanjem površine koja se subvencioniše sada, znatno ćemo poboljšati status, pre svega naših ratara“, izjavila je ministarka Tanasković.

Druga važna izmena koju su, kako kaže, tražili proizvođači, jeste izmena koja se „podvukla u zakonu“ – da vlasnik zemlje koji je ne obrađuje može da koristi subvenciju.

„Od 1. januara 2024. svi vlasnici zemlje koji je ne obrađuju neće više biti u mogućnosti da uzimaju subvencije, već će morati da sklope ugovor o zakupu sa onim koji realno zemlju obrađuje i on će biti korisnik subvencije“, istakla je ministarka.

“Budžet za 2024. predviđa 105 milijardi dinara za poljoprivredu i onje rekordan i sa njim će biti pokrivena kompletna stočarska i biljna proizvodnja. Treba da se zna da ovaj iznos čini skoro 6 odsto ukupnih poreskih prihoda države i ono što je još važnije to je da zaključno sa 31. decembrom 2023. nemamo prenetih obaveza, nemamo zaostalih dugovanja. Sve će biti isplaćeno i to je razlog zašto je rekordan budžet u 2023. Drugim rečima sve ono što smo poljoprivrednicima obećali tokom 2023, i mnogo više od toga, definisano je budžetom za 2024. godinu”, kazala je ministarka poljoprivrede za Tanjug.

Tanasković se posebno osvrnula i na planirana sredstva namenjena za subvencije, koja su u delu javnosti izazvale i najviše polemika.

“Ono što je jako bitno i što želim posebno da naglasim jeste da ta sredstva za subvencije čini 48 odsto svih subvencija Republike Srbije u budžetu za 2024. godinu. Neke od stvari koje smo predvideli u budžetu, pored povećanja cene po litri mleka sa 15 na 19 dinara, povećanja subvencija po hektaru sa 9.000 na 18.000 dinara, kao i uvećanja one pomoći po grlu sa 25.000 na 40.000 dinara, su definisane u budžetu za 2024. godinu. Tu su i uvećane subvencije i za ovce i ovnov, koze i jarčeve sa 7.000 na 10.000 dinara ali i kokoške. Pored toga uvećvaju se sredstva za pčelare po košnici i to sa sa 800 na 1.000 dinara. Dakle, svi su dobili podsticaj koji je uvećan za neki iznos, ratari su dobili povećanje obradive površine za podsticaj sa a 20 na 100 hektara”, objasnila je ministarka poljoprivrede Srbije.

Izvor: espreso.co.rs