Oglasili se iz Narodne banke Srbije: Da li nas od 1. septembra očekuje poskupljenje bankarskih usluga

|

Poskupljenje bankarskih usluga i provizija od 1. septembra je i dalje neizvesno. Tog datuma ističe tzv. “džentlmenski dogovor“ sa Narodnom bankom Srbije (NBS) o njihovom ‘zamrzavanju’ na godinu dana.

“U proteklom periodu nijedna banka nije dostavila obaveštenje o izmeni tarifa, odnosno uvođenje novih tarifa po kojima banke naplaćuje naknade za pružanje platnih usluga”, kažu iz Centralne banke.

Da bi banke promenile, tj. povećale tarife i naknade morale bi da o tome, u određenom roku, obaveste Centralnu banku i za to dobiju dozvolu. Narodna banka je takvu odluku donela avgusta prošle godine, a sada podseća na te odredbe.

Narodna banka Srbije je propisala i obavezu za banke da obaveste NBS o izmeni tarifa najkasnije 45 dana pre planiranog usvajanja tih izmena i da joj uz ta obaveštenja dostave svu propisanu dokumentaciju. Rok od 45 dana računa se od dostavljanja uredne dokumentacije. Ukoliko je zatražila dopunu dokumentacije, NBS može odrediti odgovarajući rok, koji ne može biti duži od šest meseci, pre čijeg isteka banke ne mogu dostaviti dopunjenu dokumentaciju”, kažu u NBS.

Budući da je do 1. septembra ostalo manje od 40 dana, postojeće naknade banaka se izgleda neće menjati. Barem ne odmah od 1. septembra.

Naime, kako su nam otkrili u NBS, nekoliko banaka je dostavilo obaveštenje o uvođenju novih proizvoda i usluga.

“S druge strane, nekoliko banaka je dostavilo obaveštenje o uvođenju novih proizvoda/usluga, kojim su dopunili paletu proizvoda i usluga. Uz navedeno obaveštenje banke su dužne bile da dostave propisanu dokumentaciju, uključujući i prikaz mehanizma formiranja cene novog proizvoda, kao i model ugovora o novom proizvodu koji će banka zaključivati s klijentom i reprezentativni primer ovog proizvoda, a koji sadrže sve elemente na osnovu kojih se mogu utvrditi uslovi pod kojima će se određeni proizvod/usluga koristiti, a naročito prikaz vrste i visine svih naknada i drugih troškova koji padaju na teret klijenta”, objašnjavaju u NBS.

Izvor: mondo.rs