Od ovog posla mesečno se može zaraditi 200.000 dinara: Može se raditi i od kuće – Na početku treba uložiti u znanje i materijal

|

Mnogo žena svoje ulepšavanje danas prepušta stručnim osobama, naročito kada je u pitanju sređivanje noktiju i šminkanje. Za nokte koji će vam trajati mesec dana treba izdvojiti od 1.500 do 3.000 dinara, a dodatni zahtevi se dodatno i naplaćuju. Od izrade noktiju, na mesečnom nivou, manikirke u kućnim uslovima mogu da zarade i do 200.000 dinara.

Korekcija se radi otprilike na mesec dana, bez obzira na to da li se radi o nadogradnji, gel laku ili samo gelu, a cene variraju u zavisnosti od dužine noktiju, kao i od toga šta želite na njima. Dosta manikirki radi u kućnim uslovima, što im naravno omogućuje bolju zaradu, pošto ne plaćaju dažbine i poreze državi.

Tanja sređuje nokte u Beogradu i može se pohvaliti prosečnom mesečnom zaradom od oko 150.000 dinara. Kako kaže, ima i onih žena koje rade više, pa mogu zaraditi i do 200.000 dinara mesečno. To naravno varira od meseca do meseca, ali dobar deo se ulaže u materijal. Naravno, u početku joj je zarada bila slabija jer nije imala puno mušterija. Nakon pet godina stvari su drugačije. U ovom poslu preporuka je najbolja reklama, a očigledno da je ona ima, s obzirom da odlično zarađuje.

Najpre treba uložiti u znanje. Za obuku je potrebno oko 200 evra, a kasnije dolazi i usavršavanje novih tehnika. Kursevi traju od jednog do tri meseca. Za početni materijal je potrebno uložiti u proseku oko 500 evra, da taj materijal bude osrednjeg kvaliteta i proveren.

Od ovog posla se može dobro živeti ukoliko prvo izdvajate sredstva da imate čime da radite i da budete inovativni na tržištu. Takođe vam treba udoban, fino sređen prostor, dobro osvetljenje, kao i dobra kamera za promociju rada preko društvenih mreža, što je jako bitno za privlačenje mušterija, ali, ipak, rizik postoji ukoliko radite na crno, odnosno neprijavljeni.

“Mesečno za materijal trošim oko 40.000 dinara. Gelove, lakove i drugi materijal poručujem u Srbiji. Trajne lakove za prirodne nokte nabavljam sa američkog tržišta jer su bolji. Za početak treba kupiti UV lampu, radnu lampu, četkice, gelove i boje. UV lampa košta od 2.000 do 50.000 dinara”, kaže Tanja i dodaje da bolji materijal donosi i bolju zaradu, jer žene prepoznaju kvalitet.

Tanja ističe da svako ko želi profesionalno da se bavi manikirom može da krene sa početničkim setom koji košta oko 100 evra, ali vremenom treba da ulaže u kvalitetniji.

Izvor: kurir.rs