Od marta drastično poskupljuje meso: Novi cenovnik se nikome neće dopasti – Svinjski but će jesti samo oni sa dubokim džepom

|

Nakon ukidanja uredbe vlade o organičenim cenama, meso će već od marta meseca poskupeti za 20 odsto, ocenjuju klaničari i agroekonomisti. Tako će svinjski but i plećka koštati i do 900 dinara, vrat s koskom oko 850, krmenadle će biti 800, a celo pile oko 360 dinara za kilogram.

Milenko Đurđević, vlasnik Industrije mesa “Đurđević”, navodi da je cena svinja trenutno na nivou od 220 dinara za kilogram žive vage, a svake nedelje se povećava za 10 dinara.

“Nema ni prasića. Za jedno prase se plaća od 110 do 115 evra, što nikada nije bilo. Situacija sa junadima je još teža. Proizvodnja mesa je generalno pala za 40 odsto i ne znamo šta će biti u aprilu, maju…”, objašnjava Đurđević i ističe da je situacija katastrofalna.

I agroekonomista Milan Prostran je takođe uveren da će meso u maloprodaji poskupeti, ali da će to usloviti i pad prodaje.

“I proizvođači i trgovci će pokušati da povećaju cene mesa i da ispitaju tržište, ali mislim da neće dobro proći, jer će ga građani manje kupovati. Imaćemo više cene, a pad prodaje”, ocenjuje Prostran.

Prema rečima stručnjaka, stanje stočnog fonda u Srbiji je katastrofalno i klaničari su u problemu jer nema dovoljno stoke na tržištu, što direktno utiče i na poskupljenje mesa u maloprodaji.

Da domaći stočni fond ne može da zadovolji potrebe tržišta, govore i podaci Privredne komore Srbije (PKS) i ukazuju da nam nedostaje bar deset odsto mesa iz domaće proizvodnje.

“U Srbiji se godišnje proizvede 496.000 tona svih vrsta mesa. Prema podacima Privredne komore Srbije, proizvodnja svinjskog mesa iznosi oko 300.000 tona, goveđeg 78.000 tona, a živinskog 118.000 tona”, navodi Nenad Budimirivoć iz Udruženja za stočarstvo PKS.

Govoreći o ukidanju Uredbe o ograničenju cena mesa, ministar trgovine Tomislav Momirović rekao je da država neće dozvoliti da dođe do rasta cena.

“Ministarstvo trgovine se ozbiljno bavi situacijom na tržištu. Udruženim snagama uspeli smo da obezbedimo da građani imaju na raspolaganju sve proizvode i da se uspešno izborimo sa inflacijom na tržištu koja potresa celu Evropu. Ljudi ne treba da brinu! Naš primarni interes ostaje obezbeđivanje stabilnih cena i redovna snabdevenost tržišta”, rekao je Momirović.

Izvor: espreso.co.rs