Nove cene goriva: Evo koliko će nas sada koštati benzin

|

Na svetskom tržištu je cena nafte od svog maksimuma sredinom juna, kada je iznosila 120 dolara za barel, pala na današnjih oko 91 dolar, koliko se u toku dana kotirao brent prema podacima portala oilprice.

U međuvremenu su i cene naftnih derivata u Srbiji krenule silaznom putanjom, barem kada se radi o bezolovnom benzinu BMB95 koji je sa 205 dinara po litru, što je bio najviši iznos početkom jula, pojeftinio za skoro 14 odsto.

Ovakav trend se nastavlja, jer prema najnovijim podacima, BMB95 će od danas popodne na srpskim pumpama koštati 174 dinara po litru, dok će cena evrodizela iznositi 216 dinara.

Podsetimo, litar benzina BMB95 je prethodnih sedam dana koštao 177 dinara, a litar evrodizela 217,5 dinara.

Nove cene utvrđene su na osnovu Uredbe o ograničenju visine cena derivata nafte, koja je “produžena” do kraja septembra.

Maloprodajna cena derivata se inače formira, na osnovu srednje veleprodajne cene koju utvrđuje Ministarstvo rudarstva i energetike, a na tu cenu dodaje se trgovačka marža od sedam dinara.

Ta cena se petkom, najkasnije do 13 časova, dostavlja Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, koje utvrđuje najviše maloprodajne cene.

Veleprodajna cena formira se na osnovu naftne formule koja prati cene derivata nafte na mediteranskom tržištu (PLATS CIF Mediteran, za luku u Đenovi), a čije se kretanje, posebno kod dizela, razlikuju od kretanja cene nafte na berzi.

Izvor: 24sedam.rs