Nova saznanja o Kosti mesec dana nakon tragedije – Balističari izneli stav koji je nanovo zapanjio Srbiju

|

Balističari koji se rade na istrazi nezapamćenog zločina u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” koji je počinio K. K. (13), pre nešto više od mesec dana, zaključili su da je dečak bio obučen da puca kao vrhunski specijalac.

Do ovih podataka došlo se preciznim merenjem i razotkrivanjem uglova pod kojima je maloletni Kosta rešetao decu, čuvara i ranio nastavnicu istorije.

“Dečak je iz donjeg rakursa pucao u čuvara, koji je stajao ispred ili sedeo ispred njega. To se i dalje veštači, ali, u svakom slučaju, mnogo je teško pogoditi metu iz tog položaja. I najboljima može da se omakne i da promaše, a dečak je posle čuvara Vlahovića upucao i tri devojčice, tu na hodniku i to s razdaljine ne manje od devet metara, a moguće i do 12 metara. Pucao je i bio izuzetno precizan. Nije ga poremetila ni vriska dece u učionici, a ni ruka mu nije zaigrala budući da je profesionalno pucao u serijama”, objasnio je izvor iz istrage.

Ovim je potvrđeno da je vežbao gađanje sa ocem, koji je takođe u pritvoru zbog sumnje da je omogućio detetu da koristi oružje jer ga nije držao pod ključem, kao i da je dečaka, protivno zakonu, vodio u streljanu i da trenira ersoft. Stručnjaci za oružje saglasni su da je dečak obučavan profesionalno.

“On nije mogao steći iskustvo nakon tri posete streljani da s takvom preciznošću ubija drugove, kao što je to učinio”, naglasila je Ana Simonović, stručnjak za oružje.

Kako je obrazložila Simonovićeva, koja ima sertifikate za rukovanje skoro svim vrstama vatrenog oružja, dečak je prošao obuku, ali ne u streljani, već je aktivno trenirao ersoft, odnosno vojnotaktičku simulaciju, a to je koristio za svrhe ovog zločina.

“Otac je dečaka vodio na treninge ersofta i zajedno su vežbali “antistres igru današnjice”, istakla je Simonovićeva.

Treninzi ersofta, baš kao i pejntbol podrazumevaju simulaciju borbi s autentičnim oružjem i vojnom taktikom. Na treninzima se koriste pištolji i puške koji su savršena replika pravog oružja, a napunjeni su kuglicama veličine 6 mm, koje se prave od plastike.

Izvor: espreso.co.rs