Nova pomoć za veliku grupu penzionera u Srbiji: Oko 400.000 ljudi ispunjava glavni uslov – Prijava je počela danas

|

Savez penzionera organizuje akciju, uz sredstva Fonda PIO, podele paketa solidarnosti koje će u narednom periodu dobiti oko 55.000 najugroženijih penzionera. Prijava je počela danas i trajaće do 29. aprila u svim opštinskim penzionerskim udruženjima, rekao je sekretar Saveza penzionera Dragan Petković.

Osnovni kriterijum je da penzija ne prelazi 21.776 dinara a takvih je u Srbiji oko 400.000. Međutim, među njima je najbrojnija grupa poljoprivrednih penzionera, vlasnika zemljišta, čije socijalne karte još nisu poznate, kaže Petković.

Paketi će sadržati osnovne životne namirnice i sredstva za higijenu a njihova veličina i sastav biće prilagođeni svakom korisniku, odnosno njegovom imovnom stanju.

Najstariji i najugroženiji sugrađani se prijavljuju opštinskim udruženjima koja će formirati komisije a one će zatim odlučiti, odnosno proceniti, ko će pakete dobiti, poznajući stanje na terenu.

Cilj je da paketi solidarnosti stignu do najugroženijih penzionera, onih kojima su najpotrebniji, pa će se, tako, gledati i da li je u pitanju samohrana osoba, zatim godine starosti, zdravstveno stanje i slično, kaže Petković.

On je najavio da će podela prvih paketa krenuti 20. maja, a da je plan da se ceo proces širom Srbije završi za mesec dana, do 20. juna. Kako najavljuju iz Saveza penzionera, planira se da do kraja godine bude sprovedena, takođe uz pomoć sredstava Fonda PIO, još jedna podela paketa solidarnosti najugroženijim penzionerima.

Izvor: espreso.co.rs