Njen snimak uzburkao je celu Srbiju – Milka objasnila šta se krije iza svega: “Niti su suknje bile obavezne, niti sam kaznu platila zbog njih”

|

Slučaj majke iz Srbije “čijeg sina u Nemačkoj teraju da se oblači kao devojčica”, u proteklim danima uzburkao je Srbiju, a sada je konačno dobio svoj epilog. Naime, Milka M. kako je ime ženi, odlučila je da se oglasi i otkrije istinu o celom slučaju.

Kako je ispričala za nedeljnik “Vreme”, Milka je pre desetak dana prolazila Obrenovićevom ulicom u rodnom Nišu. U pešačkoj zoni prišla je štandu na kome su se prikupljali potpisi za zabranu Europrajda koji sredinom septembra treba da se održi u Beogradu.

Milka se drži devize “živi i pusti druge da žive”, ali je protiv “nametanja” vrednosti i paradiranja. Bradati muškarac na štandu – i on protiv “nametanja” i paradiranja, otpočeo je priču sa Milkom, a onda ju je ubedio da je snimi. Njena priča bi, smatrao je, mogla da doprinese opštoj stvari. Tako je nastao snimak za koji Milka M. danas kaže da nikad nije trebalo da bude objavljen na način na koji je to učinjeno.

Čovek koji ju je snimao, Ivica Božić iz neformalnog udruženja “Antiglobalisti Srbije”, koje se pojavljuje kao jedan od organizatora litija u Beogradu, podelio je 20. avgusta video na Tviteru kao “svedočenje naše sestre Milke”, koji je pregledao ogroman broj ljudi.

Milka M. (38), koja skoro pola života živi u Minhenu kao samohrana majka sa sinom koji ima blagi oblik autizma, za “Vreme” prvi put govori kako je došlo do snimka i zašto mnogo od rečenog nije tačno.

Tvrdi da je, nakon dugog razgovora sa Ivicom Božićem u niškoj čaršiji, pristala da se napravi kratki snimak, ali da se onda zbunila. Kaže da je nenašminkana, tražila da se na snimku zamagli njeno lice i da se ne otkriva njen identitet. To u razgovoru za “Vreme” potvrđuje i sam Božić.

Milka dalje priča da je ovog proleća dobila letak iz škole kojim se roditelji obaveštavaju da se organizuje neka vrsta nedelje tolerancije, te da jednog dana – a bio je utorak, kaže ona, kao i u klipu – dečaci mogu da obuku haljinice , a devojčice dečačku odeću. O tome više nema pisanih dokaza niti tragova na internet prezentaciji škole, piše „Vreme“. Sama akcija ne bi bila ništa neuobičajeno jer se povremeno organizovala u pojedinim nemačkim školama. Zove se „zamena uloga“ (Rollentausch) ili „Girls and Boys day“.

Odlazak u haljini nije bio obavezan niti ga je naložilo Ministarstvo obrazovanja Bavarske, što je Milka je i potvrdila u izjavi. Kaže, zabunom je pomenula ministarstvo, a 263 evra koje je morala da plati nisu „kazna“, već naknada što je dete neopravdano izostalo iz škole.

“Nije odevanje u haljinu obavezno – to je projekat. Prisustvo deteta u školi je obavezno“, objašnjava Milka zbog čega je zapravo morala da plati kaznu.

Milka je rešila da napusti Minhen i vrati se u rodni Niš, ali to nema nikakve veze sa školom ili time da dečaci treba da budu dečaci. Kaže da joj se Nemačka smučila iz drugih razloga.

Izvor: danas.rs