Nenad kupio polovni auto, a kada je hteo da ga prevede doživeo neprijatnost: Pre kupovine obavezno proverite dve stvari

|

Nenad Stošić se bavi prodajom i otkupom automobila, a kada kupio polovni audi A6, od čoveka koji je zatim otišao u inostranstvo, doživeo je neprijatnost, kada je otišao da registrujeauto na sebe. Tu je saznao da to ne može da uradi, jer je prethodni vlasnik imao dug od 80.000 dinara prema JKP Infostan, a naplatu duga preuzeli su izvršitelji.

Budući da nije mogao da kontaktira sa bivšim vlasnikom, bio je prinuđen da plati dug umesto njega kako bi mogao da registruje automobil, pa zbog toga savetuje sve da pre kupovine obavezno provere i prodavca i automobil.

Kako biste izbegli ovakve troškove, potrebno je da date prodavcu novac, overite kupoprodajni ugovor kod notara, platite porez na prenos vlasništva Poreskoj upravi, a onda vam na šalteru u policijskoj stanici kažu da taj auto ne možete da prenesete na sebe zato što prodavac ima dug, zbog kojeg su izvršitelji blokirali prodaju…

Problem nastaje kada se prenos vlasništva obavlja u policiji, a ne kod notara overavanjem ugovora. Notari ne proveravaju da li je stavljena bilo kakva zabrana na predmet prodaje. Oni proveravaju samo da li se poklapaju podaci o vozilu u ugovoru i saobraćajnoj dozvoli, i identitet kupca i prodavca. Poreska uprava takođe ništa ne proverava – samo naplaćuje porez na prenos. Dakle, plaćanje ovog poreza ne znači automatski i prenos vlasništva.

Na sajtu Agencije za privredne registre obavite pretragu sudskih zabrana. Zatim proverite da li vozilo ima zabranu otuđenja. Ipak, postoje brojne rupe u zakonu koje prodavci polovnih automobila koriste, te nažalost slučajevi kao Nenadov nisu retkost.

Jedino što vam preostaje je da tužite prodavca i najverovatnije ćete pobediti na sudu. Međutim, suđenje može da traje veoma dugo, a ostaje i pitanje kada ćete i da li ćete uopšte ikada dobiti svoj novac od osobe koja vas je zbog neplaćanja dugova ili rata kredita i dovela u ovu situaciju.

Izvor: mondo.rs