Nemačka vapi za radnicima: Uvode olakšice za zapošljavanje stranaca i nikog ne odbijaju

|

Zbog manjka radnika na nemačkom tržištu rada, ta država bi uskoro trebalo da uvede olakšice pri doseljavanju i zapošljavanju stranaca. Milioni radnika im nedostaju, a mogli bi da se pronađu u Srbiji i komšiluku.

“Treba da dođe svako ko može da radi”, tako se ukratko može opisati apel Kristijana Dira, šefa poslaničke grupe Liberala u nemačkom parlamentu.

“Nakon faze gastarbajtera šezdesetih i sedamdesetih, tržište rada se zatvaralo“, rekao je Dir listu Velt. “Mora da bude obrnuto. Danas deviza mora da glasi: svako ko može da živi od svojih ruku, mora odmah imati dozvolu za rad”, prenosi Dojče Vele.

Slike haosa sa aerodroma naterale su Vladu da interveniše i obeća ekspresno izdavanje radnih dozvola. Jer, u prethodne dve godine aerodromi i avio-kompanije su otpuštali ljude, a danas im nedostaje preko sedam hiljada zaposlenih. Oči se upiru u Tursku i Zapadni Balkan, odakle bi trebalo da se regrutuje ispomoćna period od najviše tri meseca.

Potražnja nemačkog tržišta rada za majstorima svih vrsta, vozačima, ili medicinskim osobljem koje masovno dolazi iz Srbije i komšiluka. Prema ranijem istraživanju Dojče Vele, klinike i starački domovi plaćaju posrednicima i po 15.000 evra kako bi im doveli samo jednog negovatelja.

Izvor: mondo.rs